Annika Estassy: Lust är vad som får mig att skriva

Annika Estassy. Bild: Stefan Estassy

Annika Estassy håller som bäst på att färdigställa sin nästa bok, en roman som kommer till hösten. Hon ser gärna sina böcker i alla möjliga format, men har som läsare en favorit. Läs om branschfrågan som engagerar henne, hur hon använder AI och vilka böcker hon inte kan glömma.

Vad sysselsätter dig nu? 
– Jag redigerar min nya roman, ett familjedrama som kommer ut hos Norstedt under senhösten. Vi är också i full gång med att ta fram omslag, säljtexter och annat som behövs till förlagets höstkatalog.

Vilken branschfråga är viktigast för dig nu? 
– Viktigast just nu är royaltyfrågan och då ersättningsnivåerna för ljudböcker. Jag debuterade för elva år sedan och förändringen i hur man ”läser” böcker är enorm, åtminstone när det gäller mina böcker. Läsare av pappersböcker minskar till förmån för ljudböcker. Men eftersom ljudboken inte genererar samma royaltyer som pappersböcker minskar intäkterna per bok.

– Samtidigt har ljudboken ett nästintill evigt liv jämfört med pappersböcker vilket är en stor fördel. Men bara för att backlisten genererar intäkter tycker jag inte att det ska påverka royaltyn på nya böcker negativt.

Vilken bok läser du nu? 
Den glömda trädgården av Kate Morton. Jag har bara läst 114 sidor ännu så det är för tidigt att säga vad jag tycker. Den känns rörig men jag tror att hon får ihop det så småningom.

Vad tänker du kring vilka format dina böcker ges ut i? 
– Mitt ego gillar att mina berättelser finns i papper och särskilt som inbundet. Som författare vill jag så klart att böckerna ska finnas i alla format så att läsarna kan välja det som passar dem bäst.

– Men som läsare måste jag erkänna att även om det är väldigt trevligt med en inbunden bok, läser jag helst pocket. Jag tycker att det är vilsamt att läsa på papper så därför går e-böcker bort. Jag sitter framför skärmar så det räcker ändå! Det händer att jag lyssnar på böcker men inte i närheten lika ofta som jag läser. Mitt problem är att jag till skillnad från många andra inte kan göra annat samtidigt som jag lyssnar på en bok. Jag tappar koncentrationen och lyssnar slarvigt. Lyssnandet fungerar bäst när jag sitter rakt upp och ner korta stunder i taget. Men då kan jag ju lika gärna läsa en pappersbok!

Hur ser du på användningen av AI-verktyg i bokbranschen?
– Jag tycker att frågan är intressant även om abstrakt fortfarande. Min enda erfarenhet hittills av AI är när jag sitter och ”pratar” med chatt-GPT.  Istället för att googla fram svaren på researchfrågor och läsa genom en djungel av olika sajter till exempel, ställer jag dem direkt till boten och får, oftast, relevanta svar eller tips.

– Men detta med att AI snart klarar av att skriva böcker som håller måttet, tror jag på först när jag ser det. Jag säger inte att det aldrig kommer att ske men jag tror att det kommer att dröja mycket länge innan det kommer en AI-generad roman som håller samma nivå som våra bästa författare. När det gäller AI-inlästa böcker har jag ingen åsikt eftersom jag inte lyssnat på en sådan inläsning ännu.

Vilken bok eller berättelse kan du inte glömma? 
– Oftast är det böcker som jag har läst som ung. De har satt sig på ett sätt som böcker jag läser idag sällan gör. En sådan bok är Öster om Eden av John Steinbeck som jag läst om flera gånger. Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez är en annan. Men två modernare romaner som jag älskade är Kapten Corellis mandolin av Louis de Bernières och Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr.

– Gemensamt för dessa fyra böcker är att de är fantastiska berättelser. Jag gillar mustiga romaner, gärna familjehistorier som vindlar genom årtiondena. Hur de är skrivna, språket, är viktigt, men det jag minns framför allt är själva berättelsen.

Vad får dig att skriva?
– Det undrar jag varje gång som jag prokrastinerar och gruvar mig inför ett skrivpass! Men svaret är väl att jag älskar själva hantverket. Skrivandet är mitt uttryckssätt och har alltid varit. Jag är en skrivande person, helt enkelt. Och när jag väl kommer igång tycker jag det är det är underbart roligt. Lust är alltså vad som får mig att skriva.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL