Lisbeth Friman debuterar med Att lära sig dansa

Lisbeth Friman. Fotograf: Jannis Politidis

Innan min mor dog 2019 sa hon till mig: Skriv hur jag har haft det! Hon visste att jag tyckte om att skriva. Jag försökte skriva en deckare för några år sen, som kom en hårsmån från att ges ut på Albert Bonniers förlag. Nu satt vi på Hollandia konditori på gågatan i Malmö och pratade om saker och ting, berörande saker, saker från hennes uppväxt, saker om hennes mor och far.

Från och med nu ändrade mitt skrivande inriktning.

Jag är född i Ärla, uppväxt i Malmö på olika platser, Höör, Påkamåla, Mörrum och Karlshamn. Som vuxen har jag bott mest i Stockholm, där jag fortfarande bor och arbetar.

Jag har nog alltid skrivit. Som barn köpte jag block på ICA och fyllde med historier om flickor på olika äventyr. När jag hörde talas om att min morfar var författare ville jag också bli det. Men först på senaste tiden har jag skrivit på allvar. Jag har gått på skrivkurs, det ger omväxling från en författares ensamma tillvaro, men finns det inte inom en hjälper inte en skrivkurs. Ändå vill jag nämna några skrivcoacher här: Anders Fager, Lisa Förare Winbladh och Erik Grundström.

Sen fick jag min chans; jag fick ett helt år till att bara skriva. Vilket jag verkligen gjorde. Jag började skriva klockan åtta, lunch vid tolv, sen skriva igen till ungefär två. Efter årets slut åkte jag till ön Stord mellan Bergen och Stavanger på arbete. På fritiden skrev jag och tog mig runt ön på elcykel.

Även om min mor tyvärr inte finns kvar för att se resultatet, Att lära sig dansa, är jag säker på att hon kikar ner från sin himmel och gläder sig.

Nu när jag kommit igång, kan jag inte att sluta skriva. Uppföljaren är redan under arbete.

Att lära sig dansa

Att lära sig dansa

Kärlekshistorien mellan Thyra och Nils utspelar sig i 1920-talets Skåne. Thyra har framtiden utstakad för sig, men i Hälsingborgs stadspark händer något som omkullkastar hela hennes tillvaro.

Hur ska Thyra orka fortsätta? Finns det något kvar att hålla fast vid?

Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL