Färre fackböcker säljs – nätet tar över

Kokböcker hör till den facklitteratur som har svårt med konkurrensen från nätet. Arkivbild: ERIK NYLANDER/TT. Redigering: Boktugg.

Försäljningen av fackböcker i Sverige minskade med 11 procent under årets tre första kvartal. Konkurrensen från nätet är en förklaring till den vikande trenden.

– Jag tänker att fackboken har kanske blivit mer konkurrensutsatt och fått det svårare att nå ut de senaste åren. Det är svårare med till exempel receptböcker, allt kan du där få tag i på nätet i olika former, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag till Sveriges Radios Kulturnytt.

Enligt Bokusgruppens vd Maria Edsman har även tryckt kurslitteratur drabbats av ett försäljningstapp. Hon konstaterar också att trender och aktuella samtalsämnen i stor utsträckning påverkar försäljningen av sakprosa.

– Aktuella frågor och strömningar i samhället påverkar väldigt mycket just facklitteraturen, säger hon till Kulturnytt.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL