Bemannade skolbibliotek – ”billig investering”

På Enbacksskolan i Tensta finns ett bemannat skolbibliotek där också eleverna kan tipsa varandra. Arkivbild: CLAUDIO BRESCIANI / TT.

Ett viktigt steg i rätt riktning, men mer pengar behövs. Så sammanfattar Ingela Korsell, ledamot i Läsrådet, regeringens satsning på bemannade skolbibliotek.
– Det här är en billig investering med stor effekt. Men det är akut, säger hon.

Läraren och författaren Ingela Korsell sitter i det statliga Läsrådet med uppgift att jobba just läsfrämjande. Hon är också en av många som argumenterat hårt för ett statligt krav på bemannade skolbibliotek.

– Pengarna kommer naturligtvis inte att räcka men förut har de ju inte funnits med alls. Det är ett viktigt steg i rätt riktning – men helst mer pengar, säger hon.

Förbereda sig

Enligt det förslag som presenterades av Liberalernas partiledare Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm (L) avsätter regeringen 218 miljoner kronor men först i 2025 års budget, och då till höstterminen. Enligt Lotta Edholm kommer satsningen först då för att huvudmännen – kommuner och fristående aktörer – ska få tid att förbereda sig.

Från 2026 avsätts 433 miljoner årligen, vilket är betydligt mindre än de 500 miljoner kronor som Gustav Fridolin efterlyste i sin utredningen om skolbiblioteken redan 2021.

”Hallå politiker!”

Ingela Korsell beskriver de bemannade skolbiblioteken som en pedagogisk satsning som hjälper både lärare och elever.
– I dag hamnar allt fler utanför läs- och demokratigemenskapen. Konsekvensen blir utslagning, segregation och i längden gängkriminalitet. Den här satsningen är en del i att bekämpa gängkriminaliteten, hallå politiker!

Silvia Ernhagen, Svensk Biblioteksförenings generalsekreterare, beskriver beskedet som efterlängtat och ”oerhört positivt”.
– Tillgången till skolbibliotek med utbildade bibliotekarier är ibland helt avgörande för att barn ska lära sig att läsa ordentligt. Det vi kommer att göra nu är att försöka säkerställa att den nya lagstiftningen inte innehåller en massa undantag som gör att det här urholkas.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.