Donation av Barna Hedenhös-illustrationer till Nationalmuseum

Flera originalillustrationer från Bertil Almqvist, som här från "Barna Hedenhös på Mallorca", finns med i den stora donationen. Pressbild: NATIONALMUSEUM.

Nationalmuseum får en stor donation av verk av tre av Sveriges främsta illustratörer från 1900-talets mitt. Bland verken finns originalplanscher till ”Barna Hedenhös”.

Det är sammanlagt ett 500-tal verk från illustratörerna Birger Lundqvist, Bertil Almqvist och Allan Löthman som har skänkts till Nationalmuseum av olika donatorer.

Birger Lundqvist var reportagetecknare i Dagens Nyheter och är ihågkommen för sina porträtt av kända svenskar. Bertil Almqvist är främst känd för sina folkkära böcker om Barna Hedenhös, men illustrerade också kampanjen ”En svensk tiger” under andra världskriget. Allan Löthman utbildades i USA och gjorde många omslag till den tidens pojk- och äventyrsböcker.

”De utgör alla viktiga komplement till Nationalmuseums samling av illustrationskonst, i synnerhet barnboksillustrationer och tecknade porträtt från 1900-talets mitt”, säger Daniel Prytz, intendent på Nationalmuseum, i ett pressmeddelande.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.