Om män, relationer och den stora tomheten – ny bok av Gunnar Ardelius

Gunnar Ardelius. Foto: Pressbild.

Å ena sidan ansvar, kärlek, faderskap och närvaro i kärnfamiljen. Å andra sidan viljan att fly och rädslan för att bli instängd och fastna. Gunnar Ardelius nya bok Ingenmansland är en djupt personlig berättelse om att växa upp, bli make, pappa – om arvet och miljöerna som formar oss, och om att försöka vara man.

Sådana som pappa finns överallt och ingenstans. I kulturhusens schackhörnor, på sportbarernas plastiga soffor, på bänkarna utanför Konsum. De ordkarga männen, småhånade av alla för att de inte visar känslor, för att de inte hänger med i tiden. Samtidigt dryper varenda litet skäggstrå av en vilja till närhet, med uttryck svängande mellan något mycket svagt och skört och ett jättelass banaliteter.

(ur boken)

Under 2022 publicerade författaren Gunnar Ardelius i Dagens Nyheter två texter om vad det innebär att vara man och gift trebarnsfar idag. Ambitionen var att släppa in frisk luft i det unkna och syrefattiga rum där mäns känslor och dilemman hittills har diskuterats. Texterna blev snabbt några av årets mest lästa. I Ingenmansland – om män, relationer och den stora tomheten fördjupar Ardelius nu sin undersökning av den samtida manligheten.

Det handlar om pappor och relationer, om att älska, supa, åka skidor, leva, dö, skriva, vara naken och att gå i parterapi – och om varför det är så svårt att hitta sin plats och få tydliga konturer. Ingenmansland är Gunnar Ardelius mest personliga bok hittills.

– Av någon anledning anses det fånigt med män som pratar om manlighet. Dels från machosnubbars sida, de tycker man ska hålla käft å sluta gnälla. Men lustigt nog även från kultur- och mediefolk, som också verkar tycka att män ska hålla käft å sluta gnälla. Därför, och av många andra skäl, är det en väldigt modig bok som Gunnar skrivit, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

___________________________________

Gunnar Ardelius är hyllad och prisbelönt författare, men också översättare och generalsekreterare för Sveriges museer. 

Utgivning 2023-09-20
Recensionsdag 2023-10-04

(Pressmeddelande från Volante)

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.