Nextory höjer priset på obegränsad lyssning – inför ny nivå på 100 timmar

Nextory gör om sina abonnemangsalternativ. För den som inte lyssnar så mycket blir det billigare - för den som lyssnar mycket blir det dyrare.

Även Nextory ser behov av att förändra prissättningen på sina abonnemang. För att kunna lyssna obegränsat måste man nu betala 209 kr per månad. För den som klarar sig med färre timmar blir det däremot billigare.

Ljudbokstjänsterna sneglar hela tiden på varandra när det gäller prissättningen. Efter att först Bookbeat och sedan Storytel infört lyssningstak i sina tjänster har Nextory sannolikt mer eller mindre tvingats följa efter. Storkonsumenter av ljudböcker riskerar att spräcka kalkylen. När konkurrenter höjt priset på unlimited kan man misstänka att de (olönsamma) storlyssnarna flyttat till Nextory.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Fram tills nyligen kunde nämligen en kund lyssna obegränsat på ljudböcker hos Nextory för endast 179 kr per månad med Guld-abonnemanget. Den billigare varianten Silver kostade 139 kr för 30 timmar. Båda dessa hade möjlighet till 4 olika konton (profiler) men bara en av dem kunde vara inloggad samtidigt. För familjer fanns därutöver olika varianter där 2-4 konton kunde lyssna samtidigt i prisklassen 219-279 kr.

Man kan misstänka att storkonsumenter lämnat Bookbeat och Storytel när dessa införde lyssningstak på 100 timmar för sitt ”normalabonnemang” riktat till en person.

På Nextorys hemsida gäller nu istället dessa prisnivåer – och abonnemangen har bytt namn:

  • Basic – 129 kr/mån (max 25 timmar, 4 profiler men bara 1 profil kan använda appen åt gången)
  • Premium – 169 kr/mån (max 100 timmar, 4 profiler men bara 1 profil kan använda appen åt gången)
  • Unlimited 1 – 209 kr (alla böcker, 4 profiler men bara 1 profil kan använda appen åt gången)
  • Unlimited 2 – 229 kr (alla böcker, 4 profiler varav 2 samtidiga användare)
  • Unlimited 4 – 289 kr (alla böcker, 4 profiler varav 4 samtidiga användare)

Det billigaste alternativet har alltså fått 5 timmar mindre i månaden men samtidigt 10 kr lägre pris. Nästa nivå har begränsats till 100 timmar och sänkts med 10 kr i månaden.

Det tidigare familjeabonnemanget har också döpts om till Unlimited och höjts i pris genom en ompaketering.

Så den som vill lyssna obegränsat får framöver betala 209 kr istället för 179 kr.

Det är fortfarande oklart vad som gäller för dem som redan har tecknade abonnemang med de gamla paketen. Nextory skriver på sin hemsida: ”Om ditt pris kommer att ändras skickar vi ett e-postmeddelande till dig med information om prisändringen minst 30 dagar före det faktureringsdatum då priset för ditt abonnemang kommer att ändras.”

Upprörda utelåsta Nextory-kunder

Just nu kommer många rapporter i Facebookgrupper om kunder som fått meddelande om att deras konto spärrats på grund av misstänkt aktivitet. Man skulle kunna misstänka att det har ett samband med de nya begränsningarna, framför allt lyssningstaket på 100 timmar, eller någon annan teknisk störning.

Uppdatering 2023-07-29. Vi har fått svar från Nextory:

Har ni haft någon sorts tekniska problem som har orsakat alla dessa upprörda kunder?
– Vi har nyligen gjort en uppdatering av vårt säkerhetssystem som automatiskt stänger av användare som misstänks bryta mot Nextorys allmänna villkor och säkerhetspolicy. Det kan exempelvis vara konton som delas vidare, används för kommersiella syften eller ai-bearbetning. Om ett konto av misstag har blivit avstängt ber vi prenumeranter att kontakta vår kundservice så att vi kan göra en manuell granskning och därefter återaktivera deras konton igen, säger Shadi Bitar, VD för Nextory, till Boktugg.

När det gäller förändringarna av abonnemangspriserna och införandet av lyssningstaket på 100 timmar samt det höjda priset på Unlimited kommenterar Shadi Bitar det så här:

– Vi gör kontinuerliga uppdateringar av våra abonnemang för att anpassa oss efter marknadsutvecklingen och för att våra abonnemang ska passa prenumeranternas olika behov. Ytterst handlar det om att säkerställa en hållbar och konkurrenskraftig affärsmodell för Nextory, med prisvärd tillgång till böcker för användarna, samt en skälig ersättning till förlagen.

LÄS MER: Vi jämför priser på Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,