”Heartstopper”-återförsäljare bötfälls i Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orban har kritiserats för en kontroversiell lag mot hbtq-litteratur. Nu bötfälls en ungersk bokhandlare efter att de sålt "Heartstopper"-böcker utan att försegla dem. Arkivbild: Heinz-Peter Bader/AP/TT. Till höger omslaget till svenska utgåvan av del 4 i serien.

Ungerska myndigheter bötfäller en bokhandlare som har sålt den grafiska romanen ”Heartstopper” – på grund av en kontroversiell lag mot hbtq-litteratur.

Anledningen till boten är att The Lira Kiskereskedelmi Kft har sålt böckerna utan att försegla dem först, och måste därför betala drygt 368 000 kronor i böter. Det skriver BBC.

”Heartstopper” av den brittiska författaren Alice Oseman skildrar en kärleksrelation mellan två tonårspojkar. Den har tidigare filmatiserats av Netflix.

Ungern förbjöd under 2021 ”uppvisning och främjande av homosexualitet” för dem under 18 år. Barn- och ungdomsböcker som handlar om hbtq-frågor måste förseglas innan de säljs i bokaffärer. De får inte heller säljas på affärer som ligger inom 200 meters avstånd från skolor eller kyrkor.

Lagen har bland annat kritiserats av Europaparlamentet, som menade att den bryter mot ”EU:s värderingar, principer och lagar”. Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen, har kallat lagen för ”en skamfläck”.

Text: Sofia Sundström/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL