Maria Wensund fick filmkontrakt – innan debutromanen släppts

Det ouppvärmda poolhuset har numera blivit skrivarstuga. På vintrarna sätter Maria Wensund på bastun och sveper in sig i filtar för att inte frysa. På bilden syns hon tillsammans med katten Skrållan. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Hon skaffade filmkontrakt på egen hand innan debutromanen släppts, och har redan skrivit klart uppföljaren. Men Maria Wensund, aktuell med Tillbaka till Hemsjö, drömde aldrig om att bli författare.Det började som ett löfte, säger hon.

Fem ankor och lika många katter stryker omkring framför det mjukt solgula huset. Trädäcket framför poolen, den sluttande ängen och den slående utsikten över Bysjön ser precis likadant ut i verkligheten som i fiktionen.

Maria Wensunds debutroman Tillbaka till Hemsjö handlar om Bodil, 81 år, som bestämt sig för att livet inte är värt att leva längre. Maken och vännerna har gått bort och den trogna följeslagaren Bosse, en svart labrador, har inte långt kvar.

Bodil har samlat piller i en burk som väntar i badrumsskåpet. Men först ska hon och Bosse återvända till Hemsjö och barndomshemmet, som Bodil inte sett på över sex decennier, för en sista sommar.

Författaren själv flyttade till den lilla byn utanför Alingsås för fyra år sedan. Med en hektisk karriär och tre hästar att ta hand om fanns det dock ingen tid för författardrömmar.

– Jag har knappt läst en bok sedan jag var tretton år, säger Maria Wensund.

Saknade utbildning

Skrivandet började i stället som ett löfte till en tolvåring hon träffat i sitt tidigare arbete.

– Det var en gripande historia där jag hamnade mitt i en stor härva. Jag lovade att jag skulle skriva ner hans historia, så jag började när pandemin drog i gång. Men jag kunde ju inte skriva.

Oerfarenhet hade aldrig stoppat henne tidigare. Sitt första jobb som redovisningsekonom snackade hon sig till helt utan utbildning.

– Jag tänkte ”hur svårt kan det vara?”. Och jag lyckades hanka mig fram i tre månader men det var ju tufft. Till slut närmade vi oss bokslut och vad är ett bokslut? Jag visste inte, berättar Maria Wensund.

Hon bestämde sig för att berätta sanningen för chefen, och säga upp sig.

– Men då skrattade han och sade att om du klarat dig tre månader utan utbildning så är du välkommen att stanna, då skickar vi dig på utbildning.

”Påkallade min uppmärksamhet”

På liknande sätt tacklade hon skrivandet. Hon lyssnade på ljudböcker och författarpoddar, om och om igen. Och trots att boken om den tolvåriga pojken aldrig blev antagen hade Maria Wensund hittat något.

– Sedan såg jag för mitt inre Bodil och Bosse komma gående längs grusvägen, som i en film. Hon liksom påkallade min uppmärksamhet, säger hon.

”Tillbaka till Hemsjö” skrev Maria Wensund på tolv veckor.

För att nå igenom bruset och få kontakt med förlagen ringde hon röstskådespelaren Anna Maria Käll, som läst in hennes favoritljudböcker, och bad henne läsa in de första två kapitlen.

– Det var i mars 2022. Hon skrattade och sa att hon var fullbokad hela 2023. Och det gick ju inte, det här skulle ut nu liksom. Så jag sade ”du kan väl gå upp lite tidigare på morgonen?”, berättar Maria Wensund, som själv ofta vaknar redan klockan fyra.

Knepet fungerade och förlagen nappade. I juni släpps den första delen i trilogin. Andra och halva tredje delen redan är färdigskrivna.

Dessutom har Maria Wensund – på egen hand – lyckats få ett filmkontrakt genom att ringa Colin Nutleys produktionsbolag.

– Jag sade att ”jag tror att Colin kommer älska det här, kan jag få prata med honom?” Då började kvinnan jag pratade med skratta och tyckte att det är inte riktigt så det går till i filmbranschen, säger hon.

Att det lyckades är svårt att ta in, säger Maria Wensund.

– Jag har alltid varit väldigt bra på att kämpa i motgång, det här är svårare. Att jag nu har lyckats. Det är nästan så stort att man har svårt att förstå det, säger hon.

Text: Alice Nordevik/TT

Fakta: Maria Wensund

Ålder: 50 år

Bor: Hemsjö, utanför Alingsås sedan fyra år tillbaka. Uppvuxen i Kåsjö och har sedan bott i Lerum stora delar av livet.

Familj: Sambon Dennis, vuxna dottern Jennifer samt bonusbarn.

Yrke: Ekonomichef på ett företag som säljer och installerar bergvärmepumpar. Driver dessutom en egen redovisningsbyrå tillsammans med dottern.

Aktuell: Med debutromanen Tillbaka till Hemsjö som släpps i juni samt en filmatiserad version som är tänkt att få premiär till julen 2024. Filmen produceras av Colin Nutley och regisseras av Helena Bergström.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter