Spotify betalade ut 1,6 miljarder till svenska artisters skivbolag 2022

💰 Royalty. Spotify betalade ut 1,6 miljarder kronor (+15 % vs 2021) för musik framförd av svenska artister under 2022, skriver bland andra Di Digital. Värt att notera är att dessa 1,6 miljarder gick till skivbolag. Artister och låtskrivares andel beror avtal. Om man inte är egenutgivare: ”Över 25 procent av artisterna som genererar 100 000 kronor eller mer distribuerar sin musik själva via plattformar som Amuse eller Distrokid”. Intressant att jämföra med bokbranschen och debatten kring hur lite streaming ger. En viktig skillnad är att ”60 procent av intäkterna till svenska artister genereras i andra länder än Sverige”. Översättningar är inte ett problem i musikbranschen.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL