EU:s litteraturpris till kroatiska författaren Martina Vidaić

EU:s litteraturpris tillkännagavs på Leipzigs bokmässa. Foto: Jan Woitas/AP/TT.

Den kroatiska författaren Martina Vidaić tilldelades på fredagen EU:s litteraturpris för sin roman ”Stjenice” på Leipzigs bokmässa i Tyskland.

Fem av de nominerade författarna mottog särskilda omnämnanden, bland dem finska Iida Raumas för sin roman ”Hävitys – tapauskertomus”, som också vann Finlandiapriset i fjol.

Däremot blev svenska Marit Kapla med reportageboken ”Kärlek på svenska”, som utkom förra året, utan pris och omnämnande.

Totalt tävlar 13 författare från lika många europeiska länder om priset, som instiftades 2009.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.