Internet Archives utlåning av scannade böcker bryter mot upphovsrätten

⚖️ IA-stopp. Det är mycket tal om AI, men IA är förkortningen för Internet Archive som lånat ut digitala (scannade) kopior av fysiska böcker och begränsat utlåningen utifrån antalet fysiska exemplar. Flera förlag stämde dock IA i juni 2020 (en utlösande faktor blev att IA med hänvisning till pandemin tillfälligt tog bort begränsningen). Efter tre års legala övningar kom ett domslut i veckan då den federala domaren John G. Koeltl slog fast att IA gjort intrång på förlagens upphovsrätt. En överklagan är att vänta, skriver Publishers Weekly (långläsning ifall du vill få hela storyn). Domen hindrar dock inte IA att scanna, indexera och erbjuda utdrag ur böcker på samma sätt som Google Books gör.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.