Denna artikel sponsras av författare/förlag

Anette Eks bok Hjärnro hjälper hjärnan till mindre stress och mer energi

Anette Ek har gett ut boken Hjärnro. Bild: Madeleine Wejlerud

I boken Hjärnro vill Anette Ek dela med sig av sin kunskap från ett högkänsligt perspektiv om hur man minskar stressen på hjärnan och får mer energi och inre lugn.

Efter att ha arbetat inom IT-branschen i många år bestämde sig Anette Ek för att starta eget företag, hon ville jobba med stresshantering för att hjälpa personer som behöver stöd i återhämtning och att reglera sin energi. Viljan att jobba med stresshantering kom efter att hon själv längtat efter lugn och ro efter att ha arbetat många år i kontorslandskap. En miljö hon trivs i ur det sociala perspektivet men som har en tendens att dränera henne på energi på grund av att hon har hög medvetenhet om allting som händer omkring, framförallt ljudmässigt men även visuellt.

– Jag kände att min hjärna inte kunde filtrera bort tillräckligt med intryck. Jag ville ha mer lugn och ro när jag jobbade, men jag visste inte riktigt hur jag skulle få det. Det var ännu inte så vanligt att jobba mycket på distans.

Hon närmade sig en utmattning. Hon hade bråttom i alla lägen, även när det inte var bråttom. Det var som att kroppen var uppvarvad och inställd på ett högt tempo. Hon kunde inte läsa ordentligt, hon missade viktig information i mejl. Till slut kände hon att hon var tvungen att läsa saker utskrivet på papper istället för på skärmen. Hon blev extremt ljudkänslig, minsta ljud var tröttande, både på jobbet och hemma, även sånt som hon tidigare inte varit ljudkänslig för.

Nu vet Anette att hon är högkänslig och tar in betydligt mer av omgivningen än många andra. Som högkänslig fungerar ”filtret” i din hjärna annorlunda. Du filtrerar inte bort lika mycket som andra, vilket både har fördelar och nackdelar. Det filtret har troligen bidragit till vår överlevnad, eftersom den högkänsliga har en särskild förmåga att upptäcka hot och faror. Det finns mycket fint i att ha högkänsligt personlighetsdrag, den empatiska förmågan, den höga medvetenheten om omvärlden, förmåga att se subtila saker som inte alla lägger märke till. Och det finns en särskild förmåga att njuta extra mycket av positiva upplevelser.

Stressen på hjärnan gjorde att hon hade ett stort behov av en verktygslåda för att få mer hjärnro. Det är en sådan hon erbjuder i boken med samma namn. Innehållet i verktygslådan är inspirerat av hennes utbildningar inom psykologi, till andningsinstruktör, mindfulnessinstruktör, mental tränare och från strategier hon själv använt för att prioritera och sätta gränser i sitt liv.

Anette kallar sig ibland energidetektiv.

– Jag tror att man behöver behöver bli medveten om och luska fram och hitta olika ledtrådar till varför energin försvinner och vad som ger energi. Jag anser att det är särskilt viktigt för den som är högkänslig. Jag kan hjälpa en person på traven att själv hitta det som ger och tar energi, hitta ledtrådar om vad som kan påverka energin. Det kan vara miljöer som tar mer energi, det kan vara sättet att tänka och den egna självkänslan, matval, överkänslighet och allergi. Kanske märker personen att det finns mer energi på helgen än i vardagen eller tvärtom.

Förutom att bli medveten om energigivare och energitjuvar kan det finnas behov av att träna mentalt eller träna andning som stöd i att hantera stress. Stresshantering är som mest utmanande när det behövs som mest.

– Det är lätt att göra lugnande övningar när man redan är lugn. Hjärnan kan bli lite osmart och tycka att ”jag har inte tid” när man är som mest stressad. Då kan lugnande andning i några minuter hjälpa hjärnan i rätt riktning.

I dag mår Anette Eks hjärna bra.

– Den mår väldigt mycket bättre. Det beror dels på mental träning, dels på att jag har andningen som verktyg och på andra strategier. Men jag är inte perfekt, jag får påminna mig själv om mina verktyg ibland. En del i omtanken om mig och min hjärna är att ha medkänsla med mig själv om det inte går som tänkt. Jag tror den inre kritikern är alltför vanlig hos många.

Hon vill förmedla kunskap som leder till ökad hjärnro för läsaren genom de olika sätten att reglera sin energi och stress på. Förhoppningvis kan boken bidra till mer medkänsla, en känsla av att inte vara ensam som högkänslig och att man duger som person.

– Det är viktigt med känslor och empati, vare sig du är högkänslig eller inte, vi vill ju inte vara robotar!

Om författaren:

Anette Ek bor strax utanför Göteborg tillsammans med man och barn. Hon gillar friluftsliv som att tälta och paddla kajak, fotografering, åka på utomhus-utflykter med sin familj och att träffa vänner för djupa samtal i mysiga miljöer. I perioder är hon en riktig bokslukare och hon läser helst böcker som ger goa känslor eller böcker om personlig utveckling. Efter en lång karriär som IT-konsult arbetar Anette Ek idag som stresscoach, andningsinstruktör och föreläsare och vänder sig till företag och personer med högkänsligt personlighetsdrag.

Hjärnro : mer tid, energi och inre lugn för dig som är högkänslig

Hjärnro : mer tid, energi och inre lugn för dig som är högkänslig
Författare
Förlag Mindboozt Publications
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor154
Vikt230 gr
Utgiven2023-02-03
SABDoga
ISBN 9789189391116
Får du ofta höra Måste du vara så känslig?

Är du en person som tar mycket ansvar, gärna vill att alla ska vara nöjda och som blir väldigt känslomässigt engagerad?

Blir du lätt överväldigad och trött av för mycket intryck?

Då är den här boken något för dig! Här har jag samlat verktyg som jag själv använder och anser är särskilt värdefulla för dig som högkänslig.

Boken vänder sig till dig som är högkänslig, men också till dig som upplever en känslighet för intryck utan att se dig som högkänslig, eller som behöver stöd i att hantera din återhämtning.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se