Konkurrensverket utreder Storytel efter anmälan från Nextory

Blir läsare och lyssnare mest besvikna på Nextory eller Storytelförlagen? Och kommer de att byta tjänst eller bok? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Nextory har anmält Storytel till Konkurrensverket missbruk av dominerande ställning – och anklagelserna utreds nu av myndigheten, skriver Di Digital.

– Storytel är en dominerande aktör på den svenska strömningsmarknaden och de utnyttjar sin ställning genom att rikta orimliga ersättningskrav. Vår förhoppning är fortfarande att få till ett avtal med Storytel på marknadsmässiga villkor, men efter att ha förhandlat i över sex månader utan resultat har vi nu valt att be Konkurrensverket att granska deras agerande, säger Shadi Bitar, VD och grundare av Nextory, till Di Digital.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Det var den 1 november som Storytel Books drog tillbaka samtliga sina titlar från Nextory efter att parterna inte lyckats enas om ett nytt avtal.

I olika forum på Facebook har man den senaste tiden kunnat läsa om hur kunder överväger att lämna Nextory för att deras favoritförfattare saknas och istället byta till Storytel. En del tycker att Storytel betett sig fel och väljer därför Bookbeat (som fortfarande har tillgång till Storytels titlar) medan andra väljer en annan författare.

– Det här påverkar så klart alla aktörer i värdekedjan negativt, till exempel förlagen och oss på Nextory. Men ytterst är det författarna och läsarna som drabbas, genom minskade intäkter respektive sämre utbud, säger Shadi Bitar till Di Digital.

Storytel Books bekräftar för Di Digital att de kontaktats av Konkurrensverket men vill i övrigt inte kommentera frågan.

Boktuggs analys: Det är helt omöjligt att gissa vad Konkurrensverket kommer fram till. Men det är väldigt uppenbart för alla med insyn i bokbranschen att Storytel kommer att ha väldigt svårt att förklara hur de själva pressar priset från andra förlag samtidigt som de säger sig ta striden för att försvara värdet på boken. Beslutet av Storytel att höja priset på unlimited-abonnemanget och samtidigt introducera en ny nivå strax under det tidigare Unlimited-priset med ett tak på 100 timmars lyssning kan vara ett defensivt drag för att kunna öka timersättningen till förlagen. Många förlag är nyfikna på vilken nivå som kommer att gälla för Q4-2022 – upp eller ner?

Hur kommer Konkurrensverket att se på relationen mellan Bonnierkoncernen (som äger konkurrenten Bookbeat) och Storytelkoncernen? De båda parterna hade hårda förhandlingar och en liknande ”blockad” av nya titlar för ett par år sedan. Det löste sig med ett nytt avtal. Skillnaden är att det mellan Bonnierförlagen och Storytel finns en ”terrorbalans” då Bonnierförlagen har bästsäljande titlar som Storytel sannolikt inte kan klara sig utan. Eftersom Nextory inte äger några förlag och inte har något eget innehåll blir de mer sårbara. Storytel Books har uppenbarligen sett sig själva som Bonnierförlagen i förhandlingen med Nextory och tycker att de förtjänar bäst betalt av alla förlag på marknaden.

Det osar onekligen ”missbruk av dominerande ställning” över agerandet ifall inte Nextory skulle erbjuda Storytel Books sämre villkor än andra stora förlag på marknaden, något som förefaller helt osannolikt.

Är det ett strategiskt misstag av Storytel – eller ett schackdrag för att om de fälls av Konkurrensverket själva kunna göra samma drag mot Bonnierförlagen i nästa förhandling … ? Ryktet säger att Storytel betalar dyrt för Bonniertitlar eftersom de vägrat delta i revenue share.

Avtalsfrihet vs risken för monopolliknande ställning. Det blir ingen enkel uppgift för Konkurrensverket.

Storytel Books består av Norstedts förlagsgrupp (med Norstedts, Rabén & Sjögren, B Wahlström, Printz Publishing, Tiden och Brombergs) samt Lind & Co liksom systerförlag i Danmark och Finland. Totalt har de haft runt 10 000 titlar hos Nextory som nu försvunnit.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.