💰 Författarens lön (Nyhetsbrev #417)

Drömmen om bÀstsÀljaren och verkligheten med nudlar. Foto: iStock. Montage: Boktugg. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Lön för mödan. Förra nyhetsbrevet var ett av de mest lÀsta pÄ lÀnge, kanske för att det inte kommer lika mÄnga mejl i mellandagarna? Eller sÄ var det helt enkelt sÄ att mÄnga var nyfikna pÄ de 7 trender som (kanske) prÀglar 2023.

Det hÀr Àr Ärets första nyhetsbrev och kommer i slutet av en kort vecka dÄ mÄnga sÀkert tagit ledigt. Inte minst eftersom det varit snökaos i delar av landet. HÀr nere i SkÄne Àr det fortfarande grönt men imorgon ska det visst bli snö.

Den text jag tÀnkt skriva hÀr blev sÄ lÄng att den fick hamna hÀrunder istÀllet och dessutom fortsÀtta pÄ sajten.

PÄ tal om lÄng sÄ rekommenderar jag den lÄnga intervjun med Kim Kimselius, författare och egenutgivare som har ett annorlunda Är bakom sig dÄ fokus hamnade pÄ helt andra saker Àn skrivandet. Hon har skrivit över 60 böcker och tackade en gÄng nej till Bonniers.

En nyhetstext idag handlar om Novellix vars lokal dök upp pÄ en mÀklarsajt i dagarna. Vi tar reda pÄ varför.

Ha en skön trettonhelg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Sponsorer

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Sponsorer

Ett stort tack Ă€ven till alla privatpersoner och företag som sponsrar oss genom att swisha ett bidrag eller betala in engĂ„ngsbelopp med kort. Vi listar inte era namn hĂ€r, men det betyder mycket för oss.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pÄ Bokus: Mellandagsrea hos Bokus med fina priser pÄ hundratals böcker, frÄn 29 kronor! Erbjudandet gÀller t.o.m. 10 januari 2023.

Just nu pĂ„ Adlibris: Mellandagsrea pĂ„ Adlibris – fynda 4 böcker för 99 kr!. Erbjudandet gĂ€ller t.o.m. 16/1 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker.

Just nu pÄ Akademibokhandeln: Hitta din kalender för 2023.

Just nu pÄ Book Outlet: Bra priser pÄ böcker Äret runt! Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 37 kr.


SkĂ€rmdump frĂ„n Disney+ ur The Simpsons S31 A06 – Marge the Lumberjill.

Hur mycket kan en författare förvÀnta sig att tjÀna per Är?

Vad har ett avsnitt av The Simpsons gemensamt med en rapport om vad brittiska författare tjÀnar? Och Àr författarens roll densamma som bondens?

Det började med att jag lĂ€ste tvĂ„ liknande sĂ„gningar av rapporten UK Authors’ Earnings and Contracts 2022: A Survey of 60,000 Writers. Eftersom endast 2 759 personer bemödade sig att besvara enkĂ€tens 64 frĂ„gor sĂ„ kan man förstĂ„s ifrĂ„gasĂ€tta om den ger en rĂ€ttvisande bild av situationen för författare i allmĂ€nhet. Är de författare som tjĂ€nar dĂ„ligt mest benĂ€gna att svara?

Hur ser det ut i Sverige? Det har vi ingen aning om. Författarförbundet försökte sig pÄ en liknande övning för ett Är sedan. De fick genast kritik för att enkÀten var för omfattande och stÀllde frÄgor om helt fel saker (som hur de upplevde förlagens marknadsföring av deras böcker) istÀllet för att fokusera pÄ konkreta saker som hur mycket royalties författarna fick, hur stora förskott och hur mÄnga böcker de gett ut och nÀr.

Medianinkomst i UK: 7000 pund

Förutom att 95 % av de som fick enkĂ€ten struntade i att svara pĂ„ den sĂ„ kan Ă€ven den brittiska undersökningens fokus ifrĂ„gasĂ€ttas. Det Ă€r lĂ€tt hĂ€nt att man förivrar sig och vill passa pĂ„ att fĂ„ svar pĂ„ allt, en slags ”en undersökning som ger en total bild” istĂ€llet för att avgrĂ€nsa sig till ett minimum.

SÄ vad sa den brittiska undersökningen? Ja, rubrikerna handlade om att medianinkomsten frÄn skrivande sjönk till 7000 pund per Är frÄn ca 10 500 pund vid förra undersökningen 2018 (dÄ antalet författare som svarade pÄ enkÀten var dubbelt sÄ mÄnga!). I svenska kronor motsvarar det 88 575 kr med dagens pundkurs.

FĂ€rre författare har det som huvudsyssla – 19 % jĂ€mfört med 28 % i förra undersökningen. Bara hĂ€lften av författarna fick förskott pĂ„ sina böcker, nĂ„got som lyfts fram som en trend – förskotten minskar.

The Simpsons: Mer Àn en hobby

Jag skulle kunna fortsÀtta grÀva i siffror. Men frÄgan Àr om det Àr relevant? Det tydliga Àr nÀmligen att det Àr enorma skillnader mellan de som tjÀnar minst och mest pÄ sitt författarskap. Men det Àr samtidigt stor skillnad mellan hur mycket de jobbar. Det finns ju de som inte gett ut en ny bok pÄ flera Är och ÀndÄ tjÀnar mer Àn den som skrivit pÄ heltid. Författare har inte timlön, till skillnad frÄn alla andra i branschen.

LĂ€s resten av artikeln >>


ANALYSBREVET. Är det lönsamt med boksigneringar och i sĂ„ fall för vem? Vi tittar nĂ€rmare pĂ„ fenomenet signeringar i bokhandel och rĂ€knar lite mer pĂ„ ekonomin bakom det hela. LÄS: Kalkylen bakom en signering i bokhandel.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. NĂ„gra av rubrikerna:


UPPSNAPPAT

đŸŒč Dödsfall. Författaren Edith Pearlman avled den 1 januari, rapporterar New York Times. Hon skrev över 200 noveller under fyrtio Ă„rs tid innan hon fick sitt genombrott 2011 med novellsamlingen Binocular Vision som gavs ut pĂ„ svenska av Elisabeth Grate Bokförlag 2014 med titeln Kikarseende. Kritikerna hyllade den och jĂ€mförde henne med Anton Tjechov och Alice Munro. Pearlman blev 86 Ă„r.

đŸ‘šâ€âš–ïž Manustjuven. Filippo Bernardini, italienaren som anklagas för att ha lurat till sig ett stort antal outgivna manus frĂ„n förlag, författare och agenter, vĂ€ntas erkĂ€nna sig skyldig till brott under fredagen. Det rapporterar The Bookseller som hĂ€nvisar till The New York Times. Det har gĂ„tt ett Ă„r sedan han greps av FBI.

đŸ§™â€â™‚ïž Potterless. Egenutgivaren JK Rowling har förlaget Pottermore för bland annat ljudböckerna. Enligt The Bookseller sĂ„ minskade omsĂ€ttningen till 37,8 (40,4) miljoner pund och vinsten till 5,7 (9,5) miljoner pund. Vilket i svenska kronor betyder 480 respektive 72 Mkr. Ingen risk för att hon ska behöva ta nĂ„got brödjobb.

📉 Tyskfall. Den tyska bokmarknaden backade med 2,1 procent i försĂ€ljning under 2022 i jĂ€mförelse med 2021, rapporterar Publishing Perspectives med Börsenverein som kĂ€lla. RĂ€knat i volym minskade den med 3,0 %. Den mest sĂ„lda romanen i Tyskland förra Ă„ret var Eine Frage der Chemie (Lektioner i kemi) av Bonnie Garmus.

📉 Brittfall. Ă„ven den brittiska bokmarknaden tappade. Det sĂ„ldes totalt 209 miljoner böcker (-2,2 %) för 1,8 miljarder pund (-1,4 %). Det Ă€r dock fortfarande nivĂ„er som ligger 9,2 respektive 8,6 % över 2019 Ă„rs siffror, dvs före pandemin. (The Bookseller)

📈 HooverDamn. De tio mest sĂ„lda böckerna 2022 i Kanada? Sex av dem Ă€r skrivna av Colleen Hoover, etta ligger It Ends with Us (som fanns med Ă€ven 2021) och tvĂ„a It Starts With Us. En annan bĂ€stĂ€ljare Ă€r Delia Owen’s Where the Crawdads Sing som finns med pĂ„ listan för fjĂ€rde Ă„ret i rad. (Booknet Canada).

👑 Drottningbeskydd. Den danska drottningen Margerethe har tagit bort H.C. Andersen-priset frĂ„n listan över priser som stĂ„r under kungahusets beskydd. Detta efter att ryskan Anastasia Arkhipova valts in i juryn. Flera lĂ€nder har protesterat mot detta med anledning av Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar Bogmarkedet.

🎧 SpotifyKapitel. Appen som numera Ă€r störst pĂ„ podcast, Spotify, har nu adderat stöd för kapitel 
 i poddar. Rullas ut i nya versioner för bĂ„de iOS och Android. Det ska göras i descpription med hjĂ€lp av timestamps. Spotify stödjer dock inte inbĂ€ddning med ID3. FrĂ„gan Ă€r om detta Ă€r utveckling som Ă€ven kommer att anvĂ€ndas för ljudböcker?

đŸłïž PublicDomainDay. Den 1 januari varje Ă„r Ă€r dagen dĂ„ mĂ€ngder av verk blir fria att anvĂ€nda, public domain. Som svensk kan det ibland vara förvirrande att lĂ€sa om verk som slĂ€pps fria i USA för att det gĂ„tt 95 Ă„r sedan publicering, men som antingen redan Ă€r fria i Sverige (dĂ„ det gĂ„tt 70 Ă„r sedan upphovsmannen dog) eller inte Ă€r fria (dĂ„ det inte gĂ„tt 70 Ă„r sedan upphovsmannens död). The Guardian skriver om fenomenet ur ett liknande perspektiv. Mer nyfiken pĂ„ Public Domain? LĂ€s Analysbrevet Mixa din egen klassiker: Nalle Puh, blod, honung och fördomar.

đŸš© SvenskPublicDomain. Den 1 januar 2023 blev verk skrivna av författare som dog 1952 fria att publicera i Sverige utan ersĂ€ttning till arvtagare. DĂ€r finner vi exempelvis Sven Hedin, svensk forskningsresande och författare, ledamot av Svenska Akademien och Knut Hamsun, norsk författare och nobelpristagare 1920. Men nĂ€r det gĂ€ller utlĂ€ndska författare sĂ„ Ă€r det inte sĂ€kert att den svenska översĂ€ttningen Ă€r public domain – det beror pĂ„ om översĂ€ttaren lever eller varit död i 70 Ă„r.

📚 LitterĂ€raBerĂ€ttelser. FörlĂ€ggaren Gunnar Nirstedt skriver i ett debattinlĂ€gg i DN om hur ”berĂ€ttelser” allt oftare fĂ„r ersĂ€tta ”litteratur” och ”böcker”:
”Om litteraturens vĂ€rde traditionellt har bestĂ€mts av dess unika egenskaper – fraser som inte gĂ„r att översĂ€tta, konstnĂ€rliga uttryck som inte friktionslöst kan migrera mellan format – ligger berĂ€ttelsens vĂ€rde i dess utbytbarhet.” (
) ”BerĂ€ttelsen som handelsvara har segrat över litteraturen; sprĂ„ket, nyanserna och komplexiteten har trĂ€ngts undan av massproducerad banalitet.”

📈 Storförlagstrender. NĂ€r SelmaStories (Bonnierförlagen) tittar igenom vĂ„rens utgivning för att hitta 2023 Ă„rs bok trender sĂ„ fastnar de för fem teman:
1. GĂ€ngvĂ„ld (exempel: Svensk gangsterrap av Emil Arvidson)
2. Demens (exempel: NĂ€r hjĂ€rnan sviker av Hedvig Söderlund)
3. Ukraina (exempel: Kievs döttrar av Erin Litteken)
4. 1980- och 90-talet (exempel: Levande och döda av Christoffer Carlsson)
5. Hela vĂ€rlden Ă€r utbrĂ€nd (exempel: Du vill inte mer av Alexander Mahmoud)
Kommer Àven smÄförlagens utgivning att prÀglas av liknande teman?

đŸŽ™ïž Festival. Var gĂ„r grĂ€nsen mellan bok och podd? Det brukar vi frĂ„ga oss. Den 28 januari öppnar Bok- och poddfestivalen upp för första gĂ„ng pĂ„ Louis De Geer i Norrköping. Det blir författarsamtal, förelĂ€sningar och livepoddar. Bland de medverkande författarna finns Stefan Einhorn och Anna Jansson.

🩌 Svenskaförsvarare. Svenskans stĂ€llning i skolsystemet mĂ„ste stĂ€rkas, inte i förhĂ„llande till minoritetssprĂ„ken, men i förhĂ„llande till engelskan i skolan. Det krĂ€ver organisationen SprĂ„kförsvaret i ett öppet brev till regeringen, undertecknat av över 200 personer – som Horace Engdahl, Peter Englund och Per WĂ€stberg i Svenska Akademien, författarna Herman Lindqvist och Björn Ranelid samt lĂ€rarna Filippa Mannerheim och Marcus Larsson. Publicerat pĂ„ SvD.

Textannonser

Vulkandrama i dystopisk ungdomsroman. Ett vulkanutbrott ödelĂ€gger stora delar av jorden. Ungdomarna Abra och Beata i vĂ€stra Indien överlever. Följ deras dramatiska vandring mot vad de hoppas blir rĂ€ddningen i Underjordens Ursinne av Hans Conradson.

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Novellix satsar – kanske i nya lokaler. Novellix har haft ett bra 2022 med flera satsningar som kommer att fortsĂ€tta under 2023. Och trots att förlagets lokaler vid Nytorget i Stockholm nu finns ute pĂ„ bostadsmarknaden Ă€r nĂ„gon omedelbar flytt inte planerad.

SkrivglĂ€dje och hantverk. Författaren Kim Kimselius 63:e bok, Resa utan slut, har precis slĂ€ppts och arbetet Ă€r i full gĂ„ng med bok nummer 68, Kim har oftast ett par olika böcker pĂ„ gĂ„ng samtidigt. FĂ„ har som hon upplevt hur egenutgivningen förĂ€ndrats de senaste 20 Ă„ren.

Debutant 2023 – Edgar Corvera. Edgar Corvera började skriva sin roman ”Vi” nĂ€r han i vĂ€ntan pĂ„ att bli pappa försökte hitta ett sammanhang i tillvaron.
– Den dĂ€r vĂ€ntan pĂ„ nĂ„got som jag inte visste nĂ„got om gjorde att jag var tvungen att orientera mig – och dĂ„ vĂ€nde jag bakĂ„t i tiden,

Författaren Fay Weldon död. Den brittiska författaren Fay Weldon Ă€r död, skriver The Guardian. Hon Ă€r mest kĂ€nd för sin roman En hondjĂ€vuls liv och lustar som kom ut i Storbritannien 1983.

VĂ„rens böcker 2023. Ett samiskt trauma, en barndom i resterna av 1968-Ă„rsrörelsen och livet med postcovid – det Ă€r nĂ„gra av de Ă€mnen som tas upp i vĂ„rens bokskörd. Ann-HelĂ©n Laestadius, Annah Björk och Karl Ove KnausgĂ„rd Ă€r nĂ„gra av de författare som ger ut nya böcker.

9 000 psalmförslag till ny psalmbok. Den digitala brevlĂ„dan dĂ€r allmĂ€nheten kunde lĂ€mna in förslag till nya psalmer fick sammanlagt 9 485 bidrag innan den stĂ€ngde pĂ„ nyĂ„rsafton, enligt Svenska kyrkan.

Debutant 2023 – Nils Lundkvist. Nils Lundkvist har kĂ€nt ”största möjliga bokkĂ€rlek” sedan barnsben. Nu debuterar han med en berĂ€ttelse om tvĂ„ tolvĂ„ringars vĂ€nskap och kamp mot ett totalitĂ€rt samhĂ€lle. ”Glesbygds-sci-fi”, enligt förlaget. HĂ€r och nu, enligt författaren.

Ryska böcker Ă„terlĂ€mnas trasiga. Rysk litteratur lĂ€mnas allt oftare in trasig och smutsig till stadsbiblioteket i Göteborg, rapporterar Dagens Nyheter.

OsĂ€ker pĂ„ om du missat nĂ„gra nyheter? HĂ€r Ă€r de 100 senaste pĂ„ sajten …

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad.


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ny inspirerande resehandbok, med tÄg till Italien och Medelhavet

Den efterlĂ€ngtade uppföljaren till de populĂ€ra ”Rivieran inom rĂ€ckhĂ„ll” och ”Languedoc inom rĂ€ckhĂ„ll” Ă€r Ă€ntligen hĂ€r. Ta del av de bĂ€sta rĂ„den om hur du tar dig till norra Italien pĂ„ det smartaste och mest hĂ„llbara sĂ€ttet att resa: med tĂ„g.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer fÄr det svÄraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rÀdda mÀnskligheten frÄn att dö ut.

FrÄn dataspel till vÀrldar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccĂ© och AkvarellkonstnĂ€r

Stefan Gadnell, kÀnd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker frÄn 90-talet, Àr idag en framstÄende akvarellmÄlare och författare.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplÄnad bondby pÄ Sri Lanka och tvÄ överlevande systrar som inte kÀnner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av hÀndelser och en hel palett av mÀnniskoöden bÄde pÄ den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.