Författaren Fay Weldon död

Fay Weldon
Författaren Fay Weldon har dött, 91 år gammal. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB/TT.

Den brittiska författaren Fay Weldon är död, skriver The Guardian. Hon är mest känd för sin roman En hondjävuls liv och lustar som kom ut i Storbritannien 1983.

Fay Weldon ligger bakom ett antal romaner, tv-dramer, pjäser och noveller under mer än fem aktiva decennier. Hon blev 91 år.

I mer än 30 romaner skildrar Fay Weldon ett liv som formats av klassamhället och den sexuella revolutionen. De bottnar ofta i kvinnors svårigheter att få ett drägligt liv i ett mansdominerat samhälle. Som manusförfattare för teaterscenen och tv gjorde hon sig känd för sin skarpa dialog, en svidande kvickhet och satirisk energi, skriver tidningen.

En hondjävuls liv och lustar har dramatiserats både som tv-serie och film. I den amerikanska filmatiseringen från 1989 spelar både Meryl Streep och Roseanne Barr huvudroller.

Den brittiska författaren Jenny Colgan twittrade efter nyheten om Fay Weldons död: Hon var ”formidabel och svår och underbar och mycket trevlig mot mig samt fantastisk”, skriver den yngre kollegan.

Boktuggs fotnot: Hennes självbiografiska Auto da Fay kom ut på svenska 2011 och återutgavs 2018 ut som ebok och i POD-format – men av någon anledning är dessa inte längre tillgängliga. Förmodligen för att rättigheterna gått ut och inte förlängts. En hondjävuls liv och lustar finns däremot i pocket till reapris just nu.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL