Två iranska poeter gripna

De iranska poeterna Rouzbeh Sohani och Aida Amidi har gripits, skriver Svenska PEN.

Enligt uppgifterna ska iranska säkerhetsagenter på morgonen den 5 december ha genomfört en razzia mot Rouzbeh Sohanis hem för att därefter gripa och föra bort honom till en okänd plats. Två timmar senare ska även Aida Amidi ha attackerats på samma sätt.

Svenska PEN skriver att uppgifterna har publicerats på Telegram av Irans författarförbund, där båda poeterna är styrelseledamöter.

Svenska PEN:s styrelseledamot Parvin Ardalan hade kontakt med Aida Amidi dagen innan hon greps, men har ingen uppgift om var hon befinner sig nu.

Amini medverkade i oktober via länk i ett samtal om censuren i Iran, som ägde rum på Dawit Isaakbiblioteket i Malmö. Ett antal av hennes dikter lästes också upp på Dramatens stora scen i Stockholm vid programmet ”Kvinna, liv, frihet” den 22 oktober.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.