10 sätt att presentera bakgrund för en rollfigur

Du har så mycket bakgrundshistoria du vill berätta om dina huvudkaraktärer. Men hur undviker du en infodump - och vad är det? Illustration: iStock.

En bra karaktär har en egen bakgrundshistoria som format hen. Men hur mycket och när ska författaren berätta det för läsaren? Lennart Guldbrandsson ger tio tips på hur man kan göra.

Som lektör är det lätt att se att många författare har samma typ av utmaningar. En sådan utmaning är att hitta ett sätt att balansera två krav som läsaren har samtidigt: dels vill läsaren veta mer om rollfigurernas bakgrund, dels vill läsaren att historien ska ha framåtrörelse. Lite som att försöka stå stilla och springa samtidigt.

Redan betalande prenumerant? Logga in för att läsa

Annars köp en prenumeration idag – du kan prova 3 månader för 149 kr.

Varför betalvägg? Knappt 1 % av artiklarna här på Boktugg går att läsa enbart som betalande prenumerant. Det är material som vi vet har ett stort värde för den som jobbar i bokbranschen på ett eller annat sätt. Som prenumerant får du nya utgåvor av Analysbrevet direkt i din inbox och dessutom tillgång till ett växande arkiv.

Inloggad men kan fortfarande inte läsa artikeln? Då har du sannolikt ingen aktiv prenumeration. Kanske har den gått ut för att betalningen fallerat, vilket kan hända när kreditkortet inte längre är giltigt. Kolla dina prenumerationer här.

Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson har över tjugo böcker publicerade, varav flera som spökskrivare. Den tionde boken, Skriv som ett proffs, kom ut på bokmässan 2014. Han publicerar även mängder av skrivtips på sin blogg www.elementx.se

inte@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.