Debutanten Maria Hellbom vinner Barnradions bokpris 2022

Vinnaren Maria Hellbom och juryn Tage Kihlbaum Rosell, Jurre Van Noord, Sonja El-khoury, Lova Tunberg och Linn Barraza Bondeson. Foto: Hedda Axelsson.

Barnradions bokpris 2022 går till Maria Hellbom. Debutboken Älgkungen är årets bästa svenska bok för 9-12 åringar, enligt barnjuryn.

–   Otroligt hedrande! Det är verkligen ett helt fantastiskt utnämnande och inget jag hade väntat mig alls. Så att det är så, så coolt. Det är så roligt att det är barn som har läst boken, barn som har röstat och som har tyckt om den, säger Maria Hellbom i ett pressmeddelande.

Barnradions bokprisjury, bestående av sjätteklassare från Bagarmossens skola i Stockholm, har under veckan diskuterat de nominerade böckerna. Idag, i finalprogrammet i P4, avslöjades vinnaren.

Juryns motivering: Älgkungen är en bok som tar oss till världen mellan magi och realism. Där skogens magiska väsen och vi människor delar på naturen. Genom vänskap och kärlek hjälper boken oss att förstå att vi måste stoppa miljöförstöringen och klimatförändringarna. Kärleken mellan Sunee och Sara håller sig inte till normen och visar att vi måste se världen med öppna ögon. En högläsningsbok för alla barn och vuxna som vill se bortom träden i skogen.

Älgkungen av Maria Hellbom, Bonnier Carlsen
Vem är hon? Kockens flickvän som kan stoppa tiden. Spänningen tätnar när Klara följer de runlika tecknen som plötsligt blir synliga för henne här och var. Hon behöver hjälp av sin bästa vän-Älgkungen. Ett spännande deckaräventyr i de norrländska skogarna. Det är en suggestiv berättelse om vad som kan hända till följd av klimatförändringar och ofrivillig syskonlöshet.

Maria Hellbom är psykolog och bosatt i Lund. Älgkungen är hennes debut. Uppföljaren Pärlbäraren utkommer i januari 2023.

De nominerade böckerna till årets Barnradions bokpris var:

Om Barnradions bokpris
Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och UR (Utbildningsradions) pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Prissumman är 30 000 kr. Lärarhandledning finns på UR Play.

Producent och programledare för Barnradions bokpris är Manuel Cubas.

Så här väljs de nominerade böckerna ut
Bokförlag och författare har fått nominera svenska barnböcker för 9-12-åringar utgivna mellan juni 2021 och juni 2022. Dessa 100-tal böcker läses sedan av en urvalsgrupp bestående av tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling, bibliotekarierna Elisabeth Niskikari och Peter Johansson, bokbloggaren Agnes Lindholm samt fjärde- och femteklassare på Möllevångsskolan i Malmö.

När de enats om fem nominerade finalböcker är det barnjuryns tur att läsa, diskutera och välja vinnaren av Barnradions bokpris 2022.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.