Dagens 6 november 2022

📚 Elevläsning. ”När jag var ny som lärare kunde jag ge eleverna läsläxa och trodde att de skulle läsa hemma, men jag har insett att det inte funkar. Det är för svårt för dem. Den tid som jag kan styra över är tiden i klassrummet. Jag kan inte styra över vad de gör hemma men jag kan styra lektionerna. Det är där jag kan påverka”, säger svenskläraren Martin Ahlstedt i en intervju med Lärartidningen om hur han får läsovana yrkeseleverna på gymnasiet att vilja läsa. Lösningen för Martin Ahlstedt är att skapa tid för läsning som del av undervisningen. Läsningen ska ske i klassrummet.

💰 Topplisteköp. Gruppen ”Save America Joint Fundraising Committee” som samlar in pengar till stöd för Donald Trump köpte böcker för 158 000 dollar (1,7 Mkr) av nätbokhandeln Books-A-Million, skriver Forbes. Ett stort antal exemplar av Trumps rådgivare och svärson Jared Kushners självbiografi Breaking History: A White House Memoir. Det bidrog till att boken hamnat högt upp på NY Times Bestseller-lista.

🐲 Draknästet. Företaget Clicko erbjuder bokstavslek. Boktugg intervjuade grundaren Hanna Malmström redan 2019 om hennes passion för att lära barn bokstäver och grunden för att läsa. Bolaget har sedan dess växt och omsätter 1,9 Mkr (2021) och i höstas fick Hanna medverka i Draknästet för att pitcha sitt bolag i jakt på investering. Du kan se hur det gick på SVT Play.

🎪 Bokfest. När LitterArt i Nyköping genomfördes den 13-16 oktober 2022 var det tioårsjubileum. När arrangörerna summerade det i siffror ser det ut så här:

  • 2000 besökare
  • 30 program under 3 dagar
  • 150 medverkande
  • 14 platser och 19 butiker

Pri(n)sDump. När Prins Harrys självbiografi Spare (svenska Den andre) släpps i januari är förlagets rekommenderade utpris i Storbritannien 28 pund. Men Waterstones, Foyles and Amazon erbjuder den redan till förköp för halva det priset vilket upprört oberoende bokhandlar vars inköpspris är högre än 14 pund, skriver The Guardian. Ett givet skämt blir nu: The Half-price Prince.

🏀 Bolitar-serie. På Netflix kan du inte missa filmatiseringarna (tre serier inspelade i UK, två i Polen och en vardera i Frankrike och Spanien) av Harlan Cobens fristående böcker. Nu har parterna förlängt sitt samarbetsavtal med fyra år, rapporterar Deadline. Det ursprungliga avtalet på fem år och många miljoner dollar omfattade 14 Coben-thrillers. Nu adderas tolv titlar: Myron Bolitar-seriens elva böcker och spinoffen Win (Sluta aldrig fly). Denna gång ska det bli en serie över flera säsonger (till skillnad från de övriga som är miniserier) och som spelas in i USA.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL