7 oktober 2022 – en dag för böcker

📅 Utgivningar idag: Drygt 70 nya titlar i Bokinfos databas. Vi skummar listan och fastar för titlar som Frasse och den magiska brygden av Magnus Uggla, illustrerad av sonen Ruben. Idag kommer även Rum utan titel av Nina Hemmingsson liksom 100 procent av Anders Roslund. Slutligen en titel ur högen från mindre förlag: Bortom bergen : Vi komma ifrån ria ra av Joel Zachrisson.

🎂 Födelsedagar: Gunnar Brusewitz (1924-2004) föddes denna dag och var författare, konstnär och tecknare. Han fick en rad utmärkelser som Albert Engström-priset och Harry Martinson-priset. I maj 2022 återutgav Weyler förlag två av hans böcker: Fyra årstider och Hemma vid Fågelsången.

😊 Den första fredagen i oktober firas World Smile Day (ungefär Världsleende-dagen) då alla uppmanas göra något vänligt, få en människa att le. Vilket i år infaller den 7 oktober. Boktips? Vad kan passa bättre än Leenden : en fälthandbok där författarna Göran Everdahl och Per Naroskin ställer frågor som: Vilka av ansiktets 53 muskler medverkar i ett leende? Finns det djur som ler på riktigt? Varför gillar ingen en smilfink? Varför är många så rädda för clowner? Varför är det så svårt att le på beställning? Eller kanske Pappavitsar 4.0 av Tomas Berner som faktiskt kommer ut idag.🦝 Läslust med serier. Ett danskt projekt med besök av serietecknare i klasser på mellanstadiet visar att elever som inte läser så mycket kunde stimuleras att göra detta genom att läsa tecknade serier, rapporterar Bogmarkedet. Kanske ingen överraskning med tanke på framgångarna med Handbok för superhjältar och serietecknare som Jeff Kinney och Dav Pilkey vars böcker är en hybrid mellan kapitelböcker och tecknade serier.

🎧 Ljudboksaffär. Amerikanska RBmedia (som ägs av private equity-firman Kohlberg Kravis Roberts som Storytel köpte Audiobooks.com av) har köpt det tyska ljudboksförlaget John Verlags ljudbokskatalog, rapporterar Publishers Weekly. I januari köpte RBmedia vad som då kallades det ledande tyska ljudboksförlaget ABOD. I den tyska verksamheten ingår även Hörbuch München.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.