Amerikaniseringen av Sverige synas i ny bok av Mats-Eric Nilsson

Håller Sverige på att bli världens mest amerikaniserade land? 1950-talets raggarbilar, spetsiga behåar och glänsande frisyrer kan vi le överseende åt. Men den mycket större USA-påverkan som sker här och nu är vi desto mer blinda för. I den nya boken Kåppi Pejst [Copy Paste] – Hur vi härmar USA mer än ever gör författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson en tankeväckande och ibland dråplig kartläggning av de hundratals små och stora företeelser som vi under senare år kopierat från USA.

I boken får vi läsa om alltifrån läppförstoringar till glutenrädsla och triggervarningar. Dessutom ägnas förstås själva språket en djupdykning. Hur gick det till när vi »tjugofyrasju« började »embrejsa« vartenda nytt amerikanskt »buzzword«?

– Att vi ska vara öppna för andra kulturer är en självklarhet. Men vad händer när precis alla – gängkriminella och generaldirektörer, högerextremister och radikalfeminister, influerare och kulturskribenter – stirrar åt ett och samma håll? frågar sig Mats-Eric Nilsson.

Mats-Eric Nilsson slog igenom som författare 2007 med bästsäljaren Den hemlige kocken, där han avslöjade det utbredda matfusket, och har sedan dess skrivit en rad böcker på detta och liknande teman.

– Denna bok är något helt annat än de böcker jag blivit känd för i matdebatten. Visst hoppas jag att även Kåppi Pejst ska kunna bli en ögonöppnare, men i så fall på ett helt annat sätt. Boken ska inte läsas som en provkarta över saker jag gått runt och retat mig på. Det är mönstret jag är ute efter. Att vi så lättvindigt bara kopierar och klistrar in, säger Mats-Eric Nilsson. 

Med Kåppi Pejst vill Mats-Eric Nilsson åstadkomma lite eftertanke.
– Kan det finnas ett svenskt uttryck som fungerar lika bra som det amerikanska ord som dyker upp först i skallen? Vad händer förresten med vårt eget språk när vi så snabbt tar över så mycket från ett annat? Är det verkligen just från USA vi ska hämta inspiration till välgörande måltider, avspänd sexualitet eller hur vi ska åstadkomma verklig jämställdhet mellan könen? Och kommer vi att hitta lösningarna på våra svenska samhällsproblem genom att så troget som möjligt imitera varje debatt som uppstår på andra sidan Atlanten?

Mats-Eric Nilsson var under många år nyhetsjournalist på Svenska Dagbladet och därefter chefredaktör för matmagasinet Hunger. Han är en eftersökt föreläsare och har mottagit flera priser, bland annat Nationalencyklopedins kunskapspris och Sveriges Konsumenters Blåslampan. Kåppi Pejst är hans nionde bok.

Boken släpps den 18 oktober. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter