9 september 2022 – en äventyrlig dag i bokens värld

Utgivningar idag: Hela 130 nya titlar i Bokinfo med denna utgivningsdag. Vi kan inte lista alla men låt oss nämna Superhjälteprinsessan av Emily Joof och En handfull vind av Negar Naseh. Kommer vi att bry oss om turneringen när inte Sverige kvalade in? Och den spelas i en diktatur? Fotbolls-VM: Fakta & pyssel släpps i alla fall idag. En bra plats i skallen av Marcus Berggren har vi skrivit om tidigare. En annan höstklassiker: Guinness World Records 2023.

🎂 Födelsedagar: Idag fyller en av våra stora svenska författare år, nämligen Liza Marklund som jämnar och blir 60 år idag. Hennes kriminaldebut Sprängaren bröt ny mark inom svensk kriminallitteratur, och ytterligare 10 böcker i serien om Annika Bengtzon har släppts sedan dess. Liza Marklund har prisats av bland annat Svenska Deckarakademin och Crimetime Award, och hon var en av grundarna till Piratförlaget. Nyligen släpptes hennes senaste bok Kallmyren, en fristående fortsättning på Polcirkeln som kom 2021. Grattis på 60-årsdagen från oss på Boktugg!
Födelsedag har även en av giganterna i den ryska litteraturen, författaren Lev Tolstoj som levde 1828–1910. Hans verk Anna Karenina (volym I och volym II) och Krig och fred är två av litteraturhistoriens stora klassiker, men han skrev även en lång rad andra romaner och noveller, bland annat Fabler och andra berättelser, Efter balen, Från Sevastopols belägring och Kosackerna.

Den 9 september firas Internationella sudokudagen. Sudoku blev populärt i Sverige i mitten av 00-talet och det är fortfarande många som regelbundet tränar hjärnan med hjälp av logikspelet. Det är ingen brist på sudokuböcker och bara det senaste halvåret har det släppts en handfull titlar, däribland Formidabelt mycket sudoku, Mensa sudoku, Sudoku : Hjärngympa för alla och 1002 Sudoku.



🔱 Långkörare. Simon Scarrows populära Silverörnserien, om soldaterna Macro och Cato som strider över hela det romerska imperiet, är framme vid den tjugonde delen. I nya romanen Beskyddaren är året 59 e.Kr. och hjälten Macro ser fram emot en fridfull pensionärstillvaro i Britannien. Simon Scarrow har arbetat som lärare men är numera författare på heltid. Förutom Silverörnserien har han skrivit Mörkläggning (2021), en spänningsroman från andra världskrigets Berlin vars uppföljare kommer på svenska 2023.

💻 Wikipedia-hot. Redaktörer på Wikipedia bosatta i Ryssland hotas på sociala medier och en av dem, bosatt i Belarus, greps och dömdes till tre års ”begränsad frihet” för att ha skapat social oro. Få redaktörer vågar redigera Wikipedia-artiklar om kriget under sina vanliga namn, skriver Nieman Lab som intervjuat en rysk Wikipediaredaktör. Den ryska regimen har inte varit särskilt framgångsrik med att torgföra sin bild av kriget på den ryskspråkiga delen av Wikipedia och det är en anledning till att de jagar de 1800 ryska redaktörerna på alla sätt de kan.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL