9 september 2022 – en äventyrlig dag i bokens värld

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Hela 130 nya titlar i Bokinfo med denna utgivningsdag. Vi kan inte lista alla men låt oss nämna Superhjälteprinsessan av Emily Joof och En handfull vind av Negar Naseh. Kommer vi att bry oss om turneringen när inte Sverige kvalade in? Och den spelas i en diktatur? Fotbolls-VM: Fakta & pyssel släpps i alla fall idag. En bra plats i skallen av Marcus Berggren har vi skrivit om tidigare. En annan höstklassiker: Guinness World Records 2023.

🎂 Födelsedagar: Idag fyller en av våra stora svenska författare år, nämligen Liza Marklund som jämnar och blir 60 år idag. Hennes kriminaldebut Sprängaren bröt ny mark inom svensk kriminallitteratur, och ytterligare 10 böcker i serien om Annika Bengtzon har släppts sedan dess. Liza Marklund har prisats av bland annat Svenska Deckarakademin och Crimetime Award, och hon var en av grundarna till Piratförlaget. Nyligen släpptes hennes senaste bok Kallmyren, en fristående fortsättning på Polcirkeln som kom 2021. Grattis på 60-årsdagen från oss på Boktugg!
Födelsedag har även en av giganterna i den ryska litteraturen, författaren Lev Tolstoj som levde 1828–1910. Hans verk Anna Karenina (volym I och volym II) och Krig och fred är två av litteraturhistoriens stora klassiker, men han skrev även en lång rad andra romaner och noveller, bland annat Fabler och andra berättelser, Efter balen, Från Sevastopols belägring och Kosackerna.

Den 9 september firas Internationella sudokudagen. Sudoku blev populärt i Sverige i mitten av 00-talet och det är fortfarande många som regelbundet tränar hjärnan med hjälp av logikspelet. Det är ingen brist på sudokuböcker och bara det senaste halvåret har det släppts en handfull titlar, däribland Formidabelt mycket sudoku, Mensa sudoku, Sudoku : Hjärngympa för alla och 1002 Sudoku.🔱 Långkörare. Simon Scarrows populära Silverörnserien, om soldaterna Macro och Cato som strider över hela det romerska imperiet, är framme vid den tjugonde delen. I nya romanen Beskyddaren är året 59 e.Kr. och hjälten Macro ser fram emot en fridfull pensionärstillvaro i Britannien. Simon Scarrow har arbetat som lärare men är numera författare på heltid. Förutom Silverörnserien har han skrivit Mörkläggning (2021), en spänningsroman från andra världskrigets Berlin vars uppföljare kommer på svenska 2023.

💻 Wikipedia-hot. Redaktörer på Wikipedia bosatta i Ryssland hotas på sociala medier och en av dem, bosatt i Belarus, greps och dömdes till tre års ”begränsad frihet” för att ha skapat social oro. Få redaktörer vågar redigera Wikipedia-artiklar om kriget under sina vanliga namn, skriver Nieman Lab som intervjuat en rysk Wikipediaredaktör. Den ryska regimen har inte varit särskilt framgångsrik med att torgföra sin bild av kriget på den ryskspråkiga delen av Wikipedia och det är en anledning till att de jagar de 1800 ryska redaktörerna på alla sätt de kan.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.

⚖️ Förtalsstämning. Författaren Pia Johansson släppte 2019 boken För ditt eget bästa där hon beskriver hur hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad och utsatts för sexuellt våld under flera år. Personerna i boken har gjorts anonyma för att inte peka ut någon. Men nu har hon stämts vid tingsrätten i Jönköping av sin exman för grovt förtal, skriver SVT. Han menar att hon hängt ut honom på ett sätt som gjort att han kunnat identifieras och att det kostat honom jobbet.

🎪 Bokmässa. Imorgon börjar Finlands äldsta litterära mässa, Åbo bokmässa, som fyller 32 år i år och pågår 30 sept-2 okt. Temat för 2022 är bildkonst. Runt 120 utställare och 600 medverkande deltar, bland dem svenska deckarförfattaren Tove Alsterdal. Åbo mat- och vinmässa arrangeras samtidigt och kan besökas med samma biljett.

💰 PEN-donation. Författaren James Patterson har gjort en rejäl donation till amerikanska PEN – 2 miljoner dollar (motsvarande 22,5 Mkr med dagens usla dollarkurs). Pengarna ska stärka PEN i arbetet med att försvara yttrandefriheten i USA och resten av världen. Patterson Family Foundation har nu skänkt över 100 miljoner dollar till läsfrämjande i olika former. Patterson har haft 260 böcker på NY Times bestseller-listorna och sålt över 400 miljoner exemplar.


Uppdateras under dagen …