6 september 2022 – en litterär dag

Utgivningar idag: Ett 40-tal nya titlar på Bokinfo, bland andra En kvinnas själ av Isabel Allende, hennes memoarer. Vad är mer svenskt än Fredagsmys : Från tacopaj och kryddiga räkor till lyxig pizza och tapas av Kristina Eriksson, kort sagt importerade maträtter från hela världen? En ny tegelsten av Stephen King med titeln En saga. För de lite yngre läsarna kanske Stackars lilla nalle och andra rysare av Susanna Lönnqvist funkar lika bra.

🎂 Födelsedagar: Fyller år idag gör Lars Löfgren, regissör, författare och teaterchef, som blir 87 år. Vi känner honom bäst som regissör för en lång rad pjäser, men han har skrivit både poesi och böcker som Svensk teater och Teater på liv och död. Senast kom romanen Ljus över stränder och näs. Dessutom har han varit programledare för Augustpriset.
Även österrikaren Felix Salten föddes denna dag år 1869. Salten är mest känd för sin roman Bambi. En levnadshistoria från skogen, som gavs ut som följetong år 1922 och alltså fyller 100 år i år. Den gavs ut på svenska år 1929 på Natur & Kultur i översättning av Elsa Nilsson, men mest välkänd är väl Disneys filmatisering från 1942. Idag finns några olika versioner av berättelsen på marknaden, bland annat Bambi som är en nyöversättning av Saltens original, och den mer fristående barnboken Bambi

✅ Idag den 6 september är det Fight Procrastination Day. Hur firar man den här dagen då? Kanske genom att stiga upp tidigare, skriva en att göra-lista, hitta nya sätt att strukturera arbetet eller genom att läsa boken Kom till skott! Hur du slutar att prokrastinera, får allting gjort, blir älskad av alla och har tid att gå på bio från 2014, skriven av psykologen Görel Kristina Näslund. Boktuggs chefredaktör tipsar om 10 sätt att prokrastinera som författare.



📈 MygelTopplistor. Det är inte bara verkliga försäljningssiffror som styr hur böckerna placerar sig på topplistorna hos brittiska bokhandlare, rapporterar BBC. Kedjan WH Smith har tagit betalt av förlag för att ställa deras böcker på hyllan med bästsäljande böcker och bekräftar att placeringarna baseras både på tidigare försäljning och ”prognos på kommande försäljning”. Kedjan Waterstones VD James Daunt säger att de slutade ta betalt av förlagen för bättre placeringar i butikerna och på topplistor när han tog över 2011 – trots att de förlorade 27 miljoner pund på det.

🎙️ PRHpoddpartner. Podcastnätverket Lemonada Media inleder ett samarbete med förlagsjätten Penguin Random House kring en ny bokklubb kallad … Lemonada Book Club Powered By Penguin Random House. Intervjuer med författare och bokrecensioner ska spridas över Lemonadas olika podcasts och sociala medier, enligt ett pressmeddelande.

🎂 273 år. Det tyska förlaget De Gruyter (specialiserat på akademisk litteratur) firar sitt 273-årsjubileum, rapporterar Publishers Weekly. Något oklart varför just detta ojämna årtal uppmärksammas men ett stycke förlagshistoria som inleddes redan 1749 går att läsa i artikeln.

Royne Mercurio är en skånsk östgöte som till vardags arbetar som kommunikatör i Svenska kyrkan i Linköping. Han startade Herregud & Co år 2013 som ett lekfullt sätt att sprida glädje och hopp. Pressbild.

👼 Herre Vykort. Herregud & Co av Royne Mercurio har blivit ett stort sociala medier-fenomen. Nästan 200 000 följare på Instagram och Facebook blir varje dag uppmuntrade genom positiva och aktuella budskap. Nu släpper han en vykortsbok, en bok med 20 av de mest älskade bilderna som till exempel kan användas som gratulationskort: Herregud & Co vykortsbok II.

📕 PrintDöd. Tidskriftsimperiet Conde Nast (omsatte 2 miljarder dollar 2021) fortsätter sin digitala transformation. Decemberutgåvan av modemagasinet Allure blir det sista i pappersform. ”Det är vårt mål att möta läsarna där de befinner sig och med tanke på det gör vi, efter det tryckta decembernumret, Allure till ett helt digitalt varumärke”, skriver chefredaktören Jessica Cruel till sina medarbetare, enligt Beautymatter. Samtidigt försöker Markus Dohle [VD för Penguin Random House] övertyga oss om att på bokmarknaden gäller att ”80 % av läsarna är print och 20 % eböcker och det kommer aldrig att förändras”, kommenterar Mark Williams på TNPS.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,