Hans Peterson, en av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare. Han dog den 16 augusti 2022. Pressbild.

Författaren Hans Peterson är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare, Hans Peterson, har dött. Han var kanske okänd till namnet men läst av alla generationer barn från debuten 1945 och fram till idag.

I decennier var han en av de mest utlånade författarna på landets bibliotek.
Han skrev inte bara skönlitterära böcker utan också läseböcker, tv-serier, adventskalendrar och faktaböcker.

Han porträtterades i våras i SVT:s kulturprogram Babel, du hittar det avsnittet här på SVT Play.

”Hans Peterson blev tidigt erkänd för att han, i en tid då Astrid Lindgren och Edith Unnerstad skrev om syskonskarors gemenskap, visade på barns utsatthet och ensamhet. Han ville locka till läsning genom att ge barn möjlighet att spegla sig i berättelser och därigenom utvecklas
som individer”, skriver Lena Maria Nordstrand (tidigare förlagschef Nypon förlag) och Lina Nordstrand (tidigare förlagschef Vilja förlag) i ett pressmeddelande där de fortsätter:

”Hans starka övertygelse var att genom läsning ge alla barn och unga ett språk, varför han också, utöver sin traditionella utgivning, var en av Sveriges första lättlästförfattare.”

Hans Peterson skrev omkring 250 böcker varav de flesta vänder sig till barn och unga, och är översatt till närmare 30 språk.

Hans Peterson fick genom åren åtskilliga stora litterära utmärkelser. Bland annat Nils Holgersson-plaketten, Tysklands stora barnbokspris och Astrid Lindgren-priset. Han är hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Hans Peterson valde att avsluta sitt liv strax före sin 100-årsdag. Han dog den 16 augusti 2022.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …