Morten Hesseldahl, VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Foto: Robin Skjoldborg

Morten Hesseldahl får Glasnyckeln 2022 – Nordens bästa kriminalroman

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Årets Glasnyckeln, det stora nordiska priset till bästa kriminalroman, tilldelas danske Morten Hesseldahl för ”Mørket under isen”. Kanske är det dags att översätta hans böcker till svenska nu?

Det är i år 31:e gången Glasnyckeln delas ut. Priset initierades av Skandinaviska Kriminalsällskapet men utdelas sedan många år gemensamt av de fem nationella organisationerna Det Danske Kriminalakademi, Finska Deckarsällskapet, Isländska Kriminalsällskapet, Rivertonklubben i Norge, och Svenska Deckarakademin.

Efter att svenska författare vunnit priset fem år i rad var det dags för en dansk författare, Morten Hesseldahl som märkligt nog inte finns utgiven på svenska ännu trots att han skrivit tretton romaner varav flera faller inom ”internationella thrillers”.

Tycker du att namnet ändå låter bekant? Som Boktugg-läsare har du förmodligen stött på det då Morten Hesseldahl förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Den prisbelönta boken är utgiven på det fristående förlaget Modtryk.

Om Mørket under isen: ”I Morten Hesseldahls gedigna spänningsroman kämpar den danska Afghanistan-veteranen Pipaluk i Köpenhamn mot såväl den egna underrättelsetjänsten som desillusionerade idealister. När hon tvingas hem till uppväxtens Grönland råkar hon dessutom ut för korrumperade politiker, kinesiska mutpengar och amerikanska kärnvapen, dolda i mörkret under den krympande inlandsisen”, skriver Svenska Deckarakademin i ett pressmeddelande.

Hesseldahl har varit nominerad till priset en gång tidigare, för Drager over Kabul 2008. Den gången fick han se sig slagen av Stieg Larssons Luftslottet som sprängdes.

Övriga nominerade:

Antti Tuomainen: ”Jäniskerroin”, Finland, finns på svenska som Kaninfaktorn

Yrsa Sigurðardóttir: Bráðin, Island (”Bytet”)

Heine Bakkeid: ”St. Avenger”, Norge

Åsa Larsson: Fädernas missgärningar, Sverige

Fakta: Glasnyckeln

Glasnyckeln har fått sitt namn efter Dashiell Hammetts klassiska roman, ”The Glass Key”. Det utdelas varje år till bästa nordiska kriminallitterära verk (roman eller novellsamling). En jury i vart och ett av de fem nordiska länderna nominerar en nationell kandidat, varefter alla juryerna röstar om vem som ska få priset, ära, diplom och en alldeles äkta glasnyckel från Nybro glasbruk i Småland.

Tidigare vinnare

2021 Tove Alsterdal: Rotvälta. Sverige

2020 Camilla Grebe: Skuggjägaren. Sverige

2019 Stina Jackson: Silvervägen. Sverige.

2018 Camilla Grebe: Husdjuret. Sverige.

2017 Malin Persson Giolito: Störst av allt. Sverige.

2016 Ane Riel: Kåda. Danmark.

2015 Thomas Rydahl: Eremiten. Danmark.

2014 Gard Sveen: Den siste pilgrimen. Norge.

2013 Jørn Lier Horst: Jakthundarna. Norge.

2012 Eric Valeur: Det sjunde barnet. Danmark.

2011 Leif GW Persson: Den döende detektiven. Sverige.

2010 Jussi Adler-Olsen: Flaskpost från P. Danmark.

2009 Johan Theorin: Nattfåk. Sverige.

2008 Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes. Sverige.

2007 Matti Rönkä: Vänner långt borta. Finland.

2006 Stieg Larsson: Män som hatar kvinnor. Sverige.

2005 Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret. Sverige.

2004 Kurt Aust: Hjemsøkt. Norge.

2003 Arnaldur Indridason: Kvinna i grönt. Island.

2002 Arnaldur Indridason: Glasbruket. Island.

2001 Karin Alvtegen: Saknad. Sverige.

2000 Håkan Nesser: Carambole. Sverige.

1999 Leif Davidsen: Paparazzons heder. Danmark.

1998 Jo Nesbø: Fladdermusmannen. Norge.

1997 Karin Fossum: Se dig inte om! Norge.

1996 Fredrik Skagen: Nattsug. Norge.

1995 Erik Otto Larsen: Masken i spegeln. Danmark.

1994 Kim Småge: Sub rosa. Norge.

1993 Peter Høeg: Fröken Smillas känsla för snö. Danmark.

1992 Henning Mankell: Mördare utan ansikte. Sverige.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …