Salman Rushdie överfallen och knivhuggen på scen – skadad i halsen

Scenen där Salman Rushdie överfölls. Foto: Joshua Goodman/AP/TT.

Författaren Salman Rushdie överfölls på en scen i Chautauqua, nordväst om New York, under fredagen. Han har flugits till sjukhus med knivsår i halsen.

Salman Rushdie, som i många år levde med ständigt beskydd, överfölls när han skulle hålla ett föredrag. När han presenterades för publiken rusade en man upp på scenen och överföll författaren.


ANNONS


Enligt nyhetsbyrån AP, vars reporter befann sig i salen, antingen slog eller knivhögg mannen Rushdie mellan 10 och 20 gånger. Några hundra personer i publiken blev vittnen till överfallet, ett vittne säger till AP att attacken varade i runt 20 sekunder.

Flögs med helikopter

75-årige Rushdie föll till marken och togs omedelbart om hand av ett tiotal personer. Enligt Buffalo News vårdades Rushdie på scenen i fem minuter innan han hjälptes upp och med stöd kunde lämna scenen.

Hans skadeläge är oklart men han har flugits med helikopter för vård. Gärningsmannen har frihetsberövats, uppger polisen. Ytterligare en person fick lättare huvudskador.

Amerikanska Pen, som Rushdie tidigare var ordförande för, har reagerat och nuvarande ordföranden Suzanne Nossel säger i ett uttalande till AP att ”Vi kan inte komma på en liknande våldsam attack på en författare på amerikansk mark”.

”Salman Rushdie har i årtionden blivit en måltavla för sina ord men har aldrig ryggat tillbaka”, säger hon vidare.

Fatwa 1989

Brittisk-indiske Rushdie blev världskänd när hans roman Satansverserna utkom hösten 1988. Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen.

123-483 18 71

”Satansverserna” brändes och bannlystes i flera länder, däribland i hemlandet Indien. Den 14 februari 1989 utfärdade Irans andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom. I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd.

Han bor i dag i New York och hans tänkta framträdande var en del av en serie föreläsningar i Chautauqua, vid Lake Erie i nordvästra delen av delstaten New York.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om Rushdies memoar ”Joseph Anton”.

Fakta: Salman Rushdie

Född 1947 i Bombay, Indien, i en muslimsk familj.

Uppväxt i Storbritannien, utbildad i Cambridge.

Fick sitt genombrott med ”Midnattsbarnen” från 1981 som vann det prestigefyllda Bookerpriset. Har skrivit 12 romaner, den senaste, Quichotte, kom 2019.

Han adlades 2007.

Fakta: Vad är en fatwa?

Fatwa är arabiska för utlåtande eller ”svar” och avsåg tidigare en skriftlärds tolkning av hur islams regler uppfattas i vardagen.

Efter hand som den islamiska rättsvetenskapen, fiqh, fått fastare form har betydelsen av en fatwa ökat både för staten och den enskilde.

Därför förekommer fatwor inom finansvärlden, politik och straffrätt.

Den mest ökända fatwan var ayatolla Khomeinis uppmaning till mord på författaren Salman Rushdie för boken ”Satansverserna”. Fatwan var ett svar på en direkt fråga ställd till honom av en grupp brittiska muslimer.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.