Denna artikel sponsras av författare/förlag

Nordisk folktro inspirerade Annika I R Thorén till boken Den ovala pakten

Annika I R Thorén är aktuell med serien om Meriam. Bild: Eva Thorén

Den nordiska folktron spelar stor roll i Annika I R Thoréns bok Den ovala pakten. Men människorna ser inte längre de väsen som får ta ett allt större ansvar för världen när människorna sviker. Huvudpersonen Meriam har en stor uppgift framför sig.

Den ovala pakten är första delen i Meriamserien. Vi får följa fosterbarnet Meriam på en resa in i en fördold värld som är nära sammanlänkad med vår. Hon har en uppgift att fylla och tiden är knapp. För att lyckas behöver hon vinna förtroendet hos väsen som tidigare svikits av människorna. De väsen som enligt nordisk folktro fanns i vår närhet har aldrig försvunnit, vi har bara slutat se dem. Vi har alltid varit beroende av varandra och hos dem växer en desperation över att människorna inte längre tar sin del av ansvaret för naturen.

På ett levande sätt dras vi med i äventyret som ger eftertanke åt aktuella ämnen. Som vårt gemensamma ansvar för naturen, styrkan i en gemenskap och farorna med fanatiker som drivs av tron på sin grupps överlägsenhet.

– Idén växte fram. När jag var barn ställde vi ut gröt till hustomten. Då var den nordiska folktron viktig och jag började tänka på hur en modern folktro skulle se ut.

Den ovala pakten

Den ovala pakten

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-01-07
  • ISBN: 9789189345652

Till vardags arbetar Annika I R Thorén som civilingenjör på en myndighet. Där skriver hon mest tekniska rapporter och har lagar och regler att följa. Trots olika infallsvinklar i skrivandet är det inte svårt att ställa om från det jobbmässiga till det mer fantasifulla.

– Nej, jag tror att det finns ett behov av att byta fokus, att jag behöver det. Det är en avkoppling från det jag gör annars, jag får bryta och göra något helt annat.

Även om bokskrivandet handlar om andra saker än jobbskrivandet har hon nytta av erfarenheter från yrkeslivet. Nu arbetar hon på ett stort infrastrukturprojekt och från projektvärlden tar hon med sig en viktig ingrediens för författare: uthållighet.

– Det projekt jag jobbar med nu har sex, sju år kvar innan det är klart. Jag vet att man måste göra något varje dag för att nå dit, man måste nöta på och orka jobba igenom för att ta sig i mål. Så är det med skrivandet också.

Boken tog tre år att skriva under lediga stunder. Nästa del är till hälften klar och serien är tänkt att ha sex delar.

Annikas egen uppväxt är helt skild från Meriams upplevelser som fosterbarn. Annika är uppvuxen i Västerås, med två föräldrar och bodde i samma hus hela tiden.

– Jag är välrotad, kan man säga.

Efter gymnasiet väntade två utlandsupplevelser som gav helt olika erfarenheter. Först ett halvår som aupair hos en familj i London.

– Jag har aldrig längtat hem så mycket i hela mitt liv. Jag tänker på det när mina barn säger att de längtar, den där fysiska känslan av längtan. Det handlade nog mycket om att inte ha något nätverk. Jag kom från en trygg miljö till att vara helt ensam. Men det var en bra tid på vissa sätt, till exempel att bli vuxen. Det är väl mycket så med upplevelser, man har dubbla känslor.

Efter London kom livet på en kibbutz i Israel.

– Det var väldigt trevligt, en av mina äldsta vänner är från den tiden. När jag var där var det mindre säkert än nu men intressant att få vara i den miljön.

Naturintresset har funnits med henne länge.

– En stor del av min barndom tillbringades inom scoutrörelsen och ute i skogen. Det har gett mig en grundkärlek till naturen. Den förstärktes av upplevelsen att resa rakt in i Amazonas med lokala guider. För över tjugo år sedan for jag och min blivande man i en liten motorbåt på flodsystemet i Amazonas under tre dagar. Där bodde vi hos lokalbefolkningen mitt inne i regnskogen. Den upplevelsen av att få vara i naturens hjärta skapade starka minnen och förstärkte mitt intresse för naturen och hållbarhet.

Om författaren:

Annika I R Thorén har fyra barn och jobbar med ett stort infrastrukturprojekt. Hon har tidigare rest jorden runt, jobbat som VD och slutfört tre universitetsutbildningar. Det har varit givande men hennes passion är att med fantasins hjälp utforska det som kan finnas dolt i utkanten av vår gråa vardag.

Den ovala pakten

Den ovala pakten
Författare
Medverkande
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor234
Vikt300 gr
Utgiven2022-01-07
ISBN 9789189345652
Mystiska och oförklarliga saker sker i skogarna kring staden. Runt om i världen härjar skogsbränder och haven fylls med skräp. Naturen är ur balans och rädslan sprider sig. Alla naturväsen behöver samarbeta för att återknyta kontakten med människorna som glömt dem men de motarbetas av onda krafter. I staden bor föräldralösa Meriam som ständigt flyttar till nya fosterfamiljer. Hennes enda trygghet är socialsekreteraren Olga som följt henne sedan födseln. Kommer Meriam att klara av uppdrag som hon är förutbestämd att utföra? Kommer balansen i naturen att kunna återställas? Kommer paktens sju väsen att kunna samarbeta? Den Ovala Pakten är första delen i Meriamserien.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se