29 juli 2022 – en dag med böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Drygt 20 nya titlar idag. Handbok i klardrömmar av Johanna Holmström är en av dem, skönlitteratur inte facklitteratur. Till skillnad från Sömnsmart : Hur du sover dig till bättre hälsa av Marit Andersson och John Axelsson.

🎂 Födelsedagar: Idag uppmärksammar vi två barnboksförfattare som föddes den 29 juli. Ole Lund Kirkegaard (1940-1979) känd för böcker som Gummi-Tarzan och Lille Virgil. Katarina Taikon (1932-1995) var mest känd för sina barn- och ungdomsböcker i Katitzi-serien, som började ges ut 1969. Boktips: biografin Den dag jag blir fri : en bok om Katarina Taikon av Lawen Mohtadi.

🌭 Internationella tigerdagen (för att öka medvetenheten om bevarande av tigrar) och Lasagnens dag (för att det är gott) är det den 29 juli. Dagens boktips får därför bli Minifakta om tigrar av Peter Bejder och Stora kokboken för små kök av Erica Zontho i vilken du ”får lära dig att laga lasagne utan ugn”.🎪 Litteraturfestival. Den 18-21 augusti är det åter dags för den danska Louisiana Literature-festivalen. En rad internationella namn kommer, bland annat Bernardine Evaristo (vann Booker-priset 2019 som första svarta kvinnan), Ocean Young, Deborah Levy. En svensk hittar vi i listan: Alex Schulman. Själva festivalen är speciell, Boktugg gjorde ett besök 2016.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …