Prisbelönt israelisk författare död

Den israeliske författaren AB Yehoshua har avlidit. AB står för Avraham "Boolie". Foto: Jessica Gow/TT

Den israeliske författaren AB Yehoshua har avlidit, skriver Times of Israel.

Han verkade inom många fält i litteraturen och skrev såväl skönlitteratur och essäer som dramatik och förärades bland annat Israels förnämsta kulturutmärkelse Israelpriset 1995, men även Bialikpriset 1989 och Koret Jewish Vook award 2000.

Hans böcker har översatts till 28 språk, däribland svenska. Bland dem märks Den befriade bruden från 2006 och Kvinnan i Jerusalem som kom 2008.

AB Yehoshua föddes i Jerusalem 1936, som det yngsta av två barn. Hans far, Yaakov Yehoshua, arbetade som översättare och han själv studerade på en sekulär skola i Jerusalem.

Yehoshua var också engagerad i politiska frågor, bland annat i Palestinafrågan, där han bytte ståndpunkt 2016 och slutade se tvåstatsalternativet som en lösning.

AB Yehoshua blev 85 år.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL