Särskrivning får språkpolis att se rött i sociala medier

Språkpoliser finns i alla åldersgrupper, visar avhandling. Arkivbild: Tomas Oneborg / SvD / TT.

Vill du bli tagen på allvar? Stava rätt och framför allt: Särskriv inte! Allt enligt en avhandling om språkpoliser i sociala medier.

Det är budskapet i en avhandling om språkpoliser i sociala medier som gjorts av doktoranden Anna Heuman vid Örebro universitet. Hon har följt diskussioner i bloggar, på Twitter och i Jodel, som främst vänder sig till studenter.

Just särskrivningar tycks vara ett gemensamt hatobjekt hos språkpoliserna. En person som särskriver kan bemötas både elakt och nedsättande, även om ämnet man skriver om är känsligt, enligt avhandlingen. Traditionella språkkunskaper är viktiga för hur man uppfattas som person. Stavar man fel, klassas man inte sällan som dum och slarvig.

Avhandlingen visar också att språkpoliser finns i alla åldersgrupper, även bland unga.

”Det finns en tydlig rättningskultur även här. Stavfel accepteras inte om man ska vara en del av gemenskapen” konstaterar Anna Heuman i ett pressmeddelande.

Text: Vivvi Alström/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL