Författaren Agneta Klingspor. Foto: Niklas Larsson/TT

Agneta Klingspor avliden

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Agneta Klingspor har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar familjen för TT.

Agneta Klingspor föddes 1946 i Lysekil och växte upp i Uddevalla. Hennes debut skedde 1977 med dagboksromanen ”Inte skära bara rispa” som fick en uppföljare i ”Nyckelroman: 1977–1992 (1994)”.

Även romanen ”Framkallning” (1999) har självbiografisk karaktär och handlar om förhållandet till fadern.

Hennes sista bok var romanen Går det åt helvete ska jag ändå dö från 2016.

Böckerna utgår i princip alltid från hennes eget liv.

– Jag har en väldigt oromantisk syn på mig själv. Jag ser på mig själv kort och gott som ett material och det är det materialet jag arbetar med, sade hon i en intervju med TT om romanen Stängt pga hälsosjäl (2010).

Boken gestaltar en kvinnas alltmer avskalade existens efter ett sjukdomsbesked och texten kom till eftersom de böcker som fanns i genren var så ”tradigt skrivna”, menade författaren.

I sin bok gestaltar Agneta Klingspor såväl ångesten som ilskan, dödsrädslan och den där oförklarliga ömheten hon vid sällsynta tillfällen känner för cancern som slagit bo i hennes bröst.

Klingspor har publicerat såväl poesi som prosa. Hennes författarskap har en feministisk tendens, präglas av en ovanlig erotisk öppenhet och sägs ha ett särskilt öga för det tragikomiska. Hon har främst vunnit uppskattning för sina äventyrligt spontanistiska improvisationer.

Agneta Klingspor blev 76 år.

Hon har även skrivit böckerna Dagböckerna 1962-1992, Tji fick du : tidsbok : 1978 – nu, Joakim Pirinen, Pressa läpparna här, Går det åt helvete är jag ändå född.

Text: TT/Boktugg

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.