Denna artikel sponsras av författare/förlag

Annika Edenholm-Serck låter sköldpaddors vishet guida i debutromanen

Annika Edenholm-Serck. Foto: Privat.

Annika Edenholm-Serck är aktuell med boken Sex sköldpaddor kring ett bord, en fabel med flera parallella plan. Den beskriver den moderna människans ibland märkliga sätt att leva och hur det kan leda till kollaps.

Romanen Sex sköldpaddor kring ett bord släpptes i december 2021 och i juli kommer den som ljudbok. Hur skulle du beskriva boken?

Den beskriver dels den moderna människan och hennes ibland smått tokiga och absurda sätt att leva, dels handlar den om berättarjagets egen resa genom kaos och förvirring till helande och framtidstro. På ytterligare ett plan blir det tydligt hur styrningssystem och övertro på effektivitet i samhället leder till kollaps och avhumanisering.

För att få ett nytt perspektiv på människors olika egenskaper och sätt att förhålla sig till livet, låter jag sköldpaddor vara huvudpersoner. Sköldpaddor är en arketyp för visdom, lång erfarenhet och eftertänksamhet. Långsamhet och klumpighet är också epitet på sköldpaddor men i sitt rätta element är de snabba och smidiga.

Huvudpersonen är en sköldpaddshona som under sitt långa liv hjälpt människor när deras liv kört ihop sig. Till slut har hon hjälpt så länge och mycket att hennes hjärta läcker och själva livskraften börjat sina. Hon söker tröst och stöd hos Livsfilosofiska sällskapet. Sköldpaddorna är på inget sätt perfekta utan har sina egna tillkortakommanden. Men de har både särskilda kunskaper och lång erfarenhet av att ha levt på jorden i 200 miljoner år. På en nivå handlar boken om att tappa bort sig men finna rätt igen.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig från din bok?

Jag vill att boken ska väcka impulsen att söka sin egen väg i livet genom att lita på sitt eget omdöme samtidigt som man tar hjälp av andra.

Sex sköldpaddor kring ett bord

Sex sköldpaddor kring ett bord

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-12-02
  • ISBN: 9789189261907

Vad fick dig att börja skriva?

Att skriva just denna berättelse kom sig av ett inre pockande behov av att sortera tankar och känslor. Men eftersom jag arbetat som beteendevetare och samtalsterapeut och fått ynnesten att ta del av många människors livsberättelser insåg jag att deras historia även var min egen. Jag vill också poängtera att det jag berättar i boken är fiktion. Jag återger varken enskilda personer eller deras upplevelser. Det är inte heller en självbiografi.

Vad är upprinnelsen till berättelsen?

Efter tio år inom ett yrke där man använder sin empatiska förmåga hamnade jag i en livskris och blev sjukskriven på grund av stress. Under min läkningsprocess skrev jag mycket. Medan jag skrev blev jag alltmer medveten om att orsaken och skulden inte låg hos mig själv utan i själva verket var en följd av det styrningssystem som genomsyrar så mycket i vårt samhälle. Att tvingas agera inom det systemet leder till att människors medfödda och naturliga empatiska förmåga blir utnyttjad i arbetslivet, med utbrändhet och psykisk ohälsa som följd.

En stor del av skulden och ansvaret behöver flyttas från den enskilda människan till dit den hör hemma, nämligen New Public Management och nyliberalism inom människovårdande yrken. Övertro på effektivitet, mätbarhet, fördummande manualer och styrningssystem som stryper det genuint mänskliga inom oss gör oss sjuka, så enkelt är det.

Var hittar du inspiration?

Skeenden i det yttre får min hjärna att sätta igång. Men även inifrån. Till exempel kom idén om att skriva om just sköldpaddor under ett yogapass.

Hur ser dina skrivvanor ut?

Jag skriver på förmiddagen när hjärnan är piggast. Sitter då ensam med datorn på lite olika platser i hemmet. I kökssoffan framför vedspisen, i trädgården eller på glasverandan. Det behöver vara lugnt och tyst runtom. Sex sköldpaddor kring ett bord skrev jag på ren intuition. Texten växte fram spontant, bit för bit. Det var ett medvetet val från min sida att i största möjliga mån låta det undermedvetna få styra processen. Det gav kvaliteter till texten som ur ett litterärt och konstnärligt perspektiv blev annorlunda – och i min mening, bättre – än om jag följt en på förhand uppgjord plan för boken.

För de som inte känner dig sedan tidigare, hur skulle du beskriva dig själv?

Svåraste frågan … Många upplever mig som lugn och samlad medan jag själv känner mig orolig. Är ganska lågmäld men när jag väl säger något brukar andra lyssna. Jag är estet men bryr mig inte jättemycket om mitt eget utseende. Är snabb och har mycket energi när jag inte är utsliten. Kan vara rolig när jag inte grubblar för mycket. Så snäll att det går ut över mig själv. Barnkär.

Vad drömmer du om?

Jag har förmånen att ha kunnat förverkliga många drömmar jag hade som ung, vad gäller en stor familj, ett kreativt yrke, en trädgård där jag odlar ekologiska grönsaker, frukt, bär och blommor för självförsörjning, en textilateljé där jag skapar av ullen från egna får. En dröm var också att bli författare. Just nu känner jag därför mest tacksamhet.

Vad gör du när du inte skriver böcker?

Jag jobbar halvtid som museiassistent/trädgårdsansvarig på Rackstadmuseet i Arvika. En underbar och stimulerande miljö med fina arbetskamrater och med många intressanta möten med konstnärer och besökare. På fritiden ägnar jag mig åt familjen, gården, odlingen och konsthantverket. Yoga och meditation är också en viktig del av vardagen. Fikar med väninnor och har en soppcirkel med goda vänner. Sjunger i kör. Vandrar i skogen.

Hur når man eller följer dig?

Jag finns på Facebook. Instagram har jag inte kommit igång med än. Mail och vanligt gammaldags brev går också bra, samt telefon.

Om författaren

Annika Edenholm-Serck är 62 år och flyttade som 17-åring från Stockholm till en gammal gård utanför Arvika i Värmland för att leva nära naturen. Hon arbetade som konsthantverkare, gifte sig och fick fyra barn. Efter tio år som beteendevetare och samtalsterapeut slutade hon, bestämde sig för att skriva och debuterade med romanen Sex sköldpaddor kring ett bord 2021. Idag arbetar hon som museiassistent och trädgårdsansvarig på Rackstadmuseet och skriver på nästa bok.

Sex sköldpaddor kring ett bord

Sex sköldpaddor kring ett bord
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor304
Vikt350 gr
Utgiven2021-12-02
ISBN 9789189261907
Sköldpaddorna i det Livsfilosofiska sällskapet har tagit på sig att hjälpa det vilsna människosläktet. Med sin långa livserfarenhet, klokskap - och egna tillkortakommanden - försöker de hjälpa människorna att leva vist. På sina möten får de också tröst och stöd av varandra.   Mauremys njuter av att vara ordförande. Han har ett stort, varmt hjärta och älskar ord. Eleysa kanske hellre hade dansat genom livet än hjälpt gamla människor. Den pompöse Sacalia sitter oftast tyst men när han väl yttrar sig är det garanterat klokt. Knixys försvarar barnen och Badagur biter ifrån med träffsäkra analyser. Paret Depressus gnabbar om kärleken och Dermos favoritämne är döden.   Sist har vi den namnlösa som lider av ett läckande hjärta och har ont överallt trots sitt hårda skal. Hon har simmat vilse i livets ocean. För att komma vidare djupdyker hon i vindlande grottgångar där hon möter förfärliga fasor och hisnande insikter. Under färden lär hon inte bara känna sig själv och andra sköldpaddor utan även varelser hon aldrig visste fanns.   "Sex sköldpaddor kring ett bord" är en inspirerande och gripande berättelse om att tappa bort sig och hitta rätt. Den undersöker livet, döden och vad som egentligen är meningen med allt.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se