Per Gunnar Evander
Författaren Per Gunnar Evander är död. Arkivbild: Bertil Ericsson/Scanpix/TT.

Författaren Per Gunnar Evander är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Per Gunnar Evander har avlidit, uppger familjen för Sveriges Radio Ekot. Han var en av de mest produktiva svenska författarna.

Bland hans mest kända verk finns Måndagarna med Fanny och Se mig i mitt friska öga.

Per Gunnar Evander föddes i Ovansjö i Gästrikland 1933. Han tog studentexamen 1954 och arbetade bland annat vid järnverket i Sandviken och ett tegelbruk i Storvik. Han blev känd i bygden som en framstående friidrottare, framför allt i grenarna 100 och 400 meter.

1956 började han studera till folkhögskolelärare i Gävle, vilket han även fick anställning som innan och efter studier i Uppsala. Där tog han en filosofie magister i litteraturhistoria, ekonomisk historia och nordiska språk.

1957 hade Per Gunnar Evander fått sin första novell publicerad i Gefle Dagblad och snart fick han även börja recensera litteratur på tidningen. Debuten kom 1965 med novellsamlingen ”Tjocka släkten”. Han skrev fyra pjäser för Radioteatern, vilket ledde till en anställning som dramaturg. 1968 anställdes han som producent på SVT där han blev kvar till 1987.

Flitig sommarpratare

Per Gunnar Evander fick flera priser, bland annat Litteraturfrämjandets stora romanpris, Ivar Lo-priset och Svenska Dagbladets litteraturpris.

Ekot rapporterar att han var en av de flitigaste sommarpratarna. Sammanlagt blev det 14 program av ”Sommar i P1”, det sista 1999.

1995 omkom hans ena dotter Andrea i en bilolycka. När den självbiografiska ”I min ungdom speglade jag mig ofta” utkom 2005 gick hans andra dotter Carin Evander ut med ett öppet brev i Dagens Nyheter och menade att pappan inte beskrev sitt verkliga förhållande till systern – eller resten av familjen – utan skönmålade sin fadersroll.

Romanen Augustprisnominerades och en debatt utbröt om hur långt en författare kunde använda litteraturen för att framföra sin egen version av sanningen. Per Gunnar Evander upplevde sig därefter jagad av medier och kom inte till prisutdelningen, men i ett avsnitt av SVT Babel 2006 försvarade han sig mot anklagelserna.

– Det är en kärleksroman till min avlidna dotter, det är fullständigt vansinne att jag skulle ha skändat henne. Det finns inte ett ont ord sagt om henne, tvärt om, sade han.

Dramatiker och programledare

Evanders romaner kretsade ofta kring personer som svikits av samhället och som tampades med psykiska problem.

1965 till 1993 gav han ut nästan en roman om året, men skrev även pjäser och var under några år landets mest spelade dramatiker. Samtidigt var han manusförfattare och programledare i tv.

Under sina sista år hade Per Gunnar Evander en demensdiagnos.

Per Gunnar Evander blev 89 år.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.