Över 400 bibliotek har lagts ner på 22 år enligt ny granskning

Biblioteken i Sverige blir allt färre. Arkivbild: Paul Wennerholm/TT.

Sedan 1998 har 435 bibliotek lagts ner i Sverige – och i snitt kastas, säljs och makuleras 8 400 böcker per dag. Det uppger tidningen Vi i en granskning.

Minskningen innebär att mer än var fjärde bibliotek har försvunnit mellan 1998 och 2020.

Vi:s granskning visar även att antalet utlånade böcker har minskat med 35 procent under de här åren, från 80 miljoner till 50 miljoner. Antalet böcker på biblioteken har minskat med över 33 procent.

Störst har biblioteksdöden varit i Stockholm, där 56 bibliotek har lagt ner sedan 1998 – drygt 50 procent. Procentuellt är det däremot Simrishamn som har minskat antal bibliotek mest. 1998 fanns sju bibliotek i kommunen, nu finns bara ett kvar och en bokbuss.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.