Göran Greider får kulturpriset Lagercrantzen

Göran Greider tilldelas Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Poeten, debattören och journalisten Göran Greider tilldelas Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen. Priset är på 20 000 kr.

I sin motivering skriver tidningen :

”Han är en älskvärd enmansinstans i det svenska kulturlivet, en frikostig intellektuell och poetisk finlirare som sträcker sig ut från sitt röda rosenblad och spanar mot evigheten. Från Gullmarsplan till Dalälven håller han med lika delar lyrik och civilisationskritik balansen i en obalanserad tid. Sverige är otänkbart utan Göran Greider.”

Lagercrantzen inrättades 2011 i samband med 100-årsjubileet av DN:s tidigare chefredaktör Olof Lagercrantz födelse. Priset är på 20 000 kronor och ges till en kritiker ”med intellektuell bredd och stilistisk spets”.

Bland tidigare pristagare märks bland andra Aase Berg, Per Svensson, Katrine Marcal, Sara Danius, Eric Schüldt, Lena Andersson, Ola Larsmo och Jens Liljestrand.

Fotnot: I höstas släppte Greider boken Barndomsbrunnen : en historia om sjukdom och minne i brutna rader (Ordfront) och i dagarna kom boken Stugland : en berättelse om Sverige (Volante).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL