Gloria Gervitz. Foto: Coast Highway Photography

Författaren Gloria Gervitz är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Förlaget Rámus meddelar att författaren Gloria Gervitz har gått bort efter en tids sjukdom.

Gloria Gervitz föddes 1943 i Mexico City och 1976 påbörjade hon dikten Migrationer som skulle komma att bli hennes livsprojekt. En dikt i ständig förvandling och förflyttning som Gervitz hela tiden skrev och skrev om.

I svensk översättning har Migrationer utkommit i tre olika versioner, den senaste Migrationer 1976–2022 nu i april 2022. Ett vindlande poetiskt flöde om att lämnas och blir kvar, om döden, inre och yttre migrationer, det judiska arvet, kärleken och den kvinnliga sexualiteten, som gjorde henne till en av vår tids verkligt stora poeter.

Gervitz poesi kom att älskas världen över med en mängd översättningar och hon belönades bland annat med Pablo Neruda-priset, men en särskild relation fick hon till sina svenska läsare och Migrationer har kommit att ha stor betydelse också för den svenska poesin.

”Vi trodde aldrig att Gloria skulle komma att sätta punkt för sina Migrationer och det är med en enorm saknad vi nu är medvetna om att hon aldrig mer kommer att höra av sig för någon ytterligare ändring”, skriver Rámus i ett pressmeddelande.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.