Denna artikel sponsras av författare/förlag

Isabellas debut ger en inblick i livet med en ätstörning och hur hon hittade tillfrisknandet

Isabella Völker bok
Isabella Völker debuterar med boken "Att mätta en besvärad själ" som handlar om hennes resa ur en svår ätstörning - som tonåring och ung vuxen led hon av bulimi. Foto: Pressbild.

När Isabella Völker såg annonsen om en skrivkurs såg hon också ett tecken. Nu var det dags, hon skulle skriva en bok. Så blev det och den 25 mars släpps Att mätta en besvärad själ.

Vad vill du att boken ska ge läsaren?
– Boken ger en inblick i hur det är att vara i en ätstörning men också om tillfrisknande. Jag vill slå hål på myter och vara ett stöd för de som lever någonstans på skalan ”jobbig relation till mat” såväl som för anhöriga. Det här är min berättelse. Jag har något att berätta och jag hoppas att jag är lite underhållande också.

I boken beskriver Isabella Völker hur hon har minnen av tillfällen när hon redan som barn åt så mycket att hon mådde illa. När hon var elva, tolv år kom tankar om hur kroppen skulle se ut och där slog det till på allvar. Hon testade alla möjliga dieter, bland annat skulle ett paket frysta ärtor vara middag.

– Ingen människa blir mätt på ärtor. Så då slog det över i ett tvångsmässigt ätande. Jag förstod att något inte var rätt, men visste inte riktigt vad. Sedan upptäckte jag att man kunde sätta fingrarna i halsen och efter det levde jag med överätande och bulimi tills jag var 26 år.

Isabella växte upp i Österrike och flyttade till Sverige 1997 när den självklart spikraka skådespelarkarriären visat sig vara mer av en berg- och dalbana. I Stockholm fick hon snabbt jobb i restaurangvärlden och kände att här, här kunde hon lyckas. Men livet rullade på och den där självklara succén kom aldrig. Hon var avundsjuk på vänner som utbildat sig, som hade jobb med ordentlig lön och kunde åka på semester. Sjukdomen gav en osund självcentrering och tankar om att alla var emot henne, alla andra påverkar henne så att hon inte kunde göra det hon ville och hon hade ett oerhört kontrollbehov.

Hon gjorde det enda raka, flyttade till Dubai för att jobba som restaurangchef. Det fungerade inte.

– Jag var jätteolycklig och ensam. Jag längtade hem till Sverige.

Isabellas mamma, som tycker om kristaller och new age, gav henne en bok som hon högst motvilligt läste. Boken blev avgörande. Isabella som då var 25 år, fick en aha-upplevelse.

– Jag kan påverka mitt liv. Jag! Jag som hela livet hade levt i föreställningen att allt ”händer mig”.

Det blev ett startskott till förändring. Isabella flyttade tillbaka till Sverige, hittade till OA, Overeaters Anonymous, och tolvstegsprogrammet blev hennes räddning.

– Det fanns ingen framtid för mig i ätstörningen, jag hade kört mig själv i botten. Jag skulle vara olycklig och skyllt allting på andra eller på ”omständigheterna”.

Hur var det att skriva boken?
– Det var svårt att titta tillbaka, även om avståndet är längre satt jag och grät när jag skrev och såg vad jag gjorde mot mig själv.

Isabella är idag 47 år och har i många år arbetat som gymnasielärare i Malmö. Ett sådant där jobb som hon var avundsjuk på som yngre, med trygghet och semester.

– Det är lätt att tro att det slutar med ett ”Och så blev jag frisk”, men det fungerar inte så. Jag säger att jag är ”i tillfrisknande” och med tillfrisknandet är det ett nytt arbete som påbörjas. Jag har varit så arg, det är alla möjliga känslor som kommer, så mycket sorg också.

Hur mår du idag?
– Ätstörningen tog en så stor del av mitt liv, men idag kan jag dela en måltid utan att tänka att det är en chans till överätning. Jag kan njuta av det sociala i en måltid tillsammans med andra. Hjärnan kan fortfarande triggas, men nu vet jag att det inte handlar om min vikt utan något annat.

– Jag skapar hur jag vill ha det, letar efter situationer där jag kan njuta och är bra på att inrätta mitt liv så jag kan leva efter mina föreställningar. Det är okej om andra inte håller med mig, jag hittar min väg.

Att mätta en besvärad själ är Isabella Völkers första bok, men det finns långt gångna tankar på fler. Hon planerar även föreläsningar. På hemsidan isabellaspenna.com kan man läsa mer om Isabella Völker och beställa signerade exemplar av boken.

Att mätta en besvärad själ : en ätstörning är ett missbruk

Att mätta en besvärad själ : en ätstörning är ett missbruk
Författare
Förlag Mindboozt Publications
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor136
Vikt220 gr
Utgiven2022-03-24
SABLz Völker, Isabella
ISBN 9789198630756
En ätstörning är ett missbruk. Ett missbruk är en kamp. Men livet är ingen kamp och därför kan ett missbruk inte vara ett liv utan enbart ett fängelse. Friheten kommer när vi erkänner oss besegrade, så fort vi har ingått en vapenvila med oss själva.
Det finns många därute som har en komplicerad relation till mat och när vi bryter tystnaden kommer vi inse att vi inte är ensamma.

Med inlevelse, empati och humor berättar Isabella om sin väg ur en svår ätstörning. Om hur hon efter många år av överätande och bulimi nådde den berömda botten, utan att se en annan utväg än att börja klättra uppåt. Det är en berättelse om att strida mot den egna viljestyrkan som gång på gång svikit, om kampen mot en kropp som inte velat lyda och den desperata önskan att behålla kontrollen i en skenbart kaotisk värld.

Isabella var en missbrukare som levde i ett luftslott och gav vansinnigt mycket kraft åt att vara härskarinnan där - i ständig inbillning att ingenting är någonting.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se