Denna artikel sponsras av författare/förlag

Terror efter pandemi i Birger Nicklassons bokserie

Birger Nicklasson. Foto: Privat

De få överlevarna efter en pandemi kämpar mot terror, oväder och krig i böcker med aktuellt tema.

Berätta om böckerna i serien Exterminii.
– De handlar om tiden efter en pandemi som slagit ut stora delar av världens befolkning. I första delen ska överlevarna försöka bygga upp ett samhälle igen. I den andra drabbas Stockholm av ett terrorattentat och ett aldrig skådat oväder drar in över södra Sverige. I del tre, som kommer ut i sommar, fortsätter kampen mot extremisterna och boken slutar med att högerextrema krafter försöker förbereda marken för ett väpnat angrepp från Ryssland mot södra Sverige. Del fyra börjar med att Ryssland genomför ett fullskaligt anfall på delar av Sverige och centrala Europa. De sista orden i den delen skrev jag på eftermiddagen den 31/1 2022, säger Birger Nicklasson.

Antalet människor minskar än mer genom dessa krigshandlingar och det faktum att pandemin förde med sig att det inte längre föds några barn. Viruset gjorde alla vuxna sterila.

Pandemi och Ryssland i krig känns skrämmande aktuellt?
– Ja, men jag skrev det här med start i april 2016 och det har blivit ungefär en bok om året sedan dess. Jag har ingen aning om varifrån tanken kom. Den bara dök upp.

Återuppbyggnaden

Återuppbyggnaden

  • Förlag: BoD
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-02-08
  • ISBN: 9789180072540
Terror

Terror

  • Förlag: BoD
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-17
  • ISBN: 9789180271950

Som barn skrev Birger mycket, särskilt i fjärde klass och i synnerhet efter att han fått inspiration av en film baserad på Fem-böckerna av Enid Blyton.

– Jag var fruktansvärt dålig i skolan. Fruktansvärt med stort F. Jag vet inte varför jag skrev så mycket, men efter att ha sett filmen skrev jag en berättelse och lämnade in till läraren som läste men inte sa något. När det var dags för Roliga timmen nästa dag tog läraren fram ett papper och började läsa – det var min berättelse! Efteråt sa han att han såg fram emot att läsa fortsättningen nästa vecka. Jag skrev, och skrev och skrev. Sedan dess har idéerna poppat upp.

Men som för så många andra satte livet skrivandet på paus och inte förrän 2016 plockade Birger Nicklasson fram datorn och funderade på vad han skulle skriva.

– Jag tänkte att jag skulle skriva något om mig själv till barnen, men rätt var det var hade jag skrivit om en man som vaknade upp på sjukhus och på den vägen är det. Jag är inte herre över historierna, historierna kommer till mig.

Och det gör de i en rasande takt, så snabbt att fingrarna inte hinner med att knattra ned vad hjärnan tänker.

– Ibland slänger jag bort datorn, och då säger frugan: ”Går det för fort nu igen?”

Varifrån kommer inspirationen?
– Jag har alldeles uppenbart en livlig fantasi och jag har levt ett långt liv och rest omkring i världen. Inte minst i Sydamerika i början av 70-talet med militärkupper. Jag har arbetat inom sjukvård, väkteri, militären och på fartyg och plockar saker från sådant jag ser och läser, sedan syr jag ihop det till en historia.

Böckerna utspelar sig på olika håll i Sverige, mycket i Dalsland och Birgers hemort Trollhättan, men också i Europa och på Kuba. Google maps är en ovärderlig källa till research.

– Men Norrtälje är epicentrum i böckerna och jag ber om ursäkt för att jag har stökat till Norrtäljebornas stad för dem.

Vad blir nästa bokprojekt, efter den fjärde delen i Exterminii-serien?
– Jag planerar en fristående fortsättning där jag flyttar fram händelserna sex, sju år. Man ska kunna läsa den som en fortsättning, men också med behållning utan att ha läst de tidigare böckerna. Den ska heta Röd istid. Jag har också ett halvt synopsis till en pusseldeckare, alltså helt annorlunda än de andra böckerna jag skriver. Jag har tänkt att huvudpersonen ska vara sängliggande och lösa allt från sjukhussängen, men det ställer till det för mig. Vi får se.

Vilken är den största utmaningen med att skriva böcker?
– Marknadsföringen, att nå ut. Det tar mer tid än själva skrivandet. Men man måste ut och prata, det finns inga genvägar. Jag planerar att delta vid lokala bokmässor, författarkvällar i bokhandlar och på bibliotek.

Böckerna i Exterminii-serien har en egen sida på Facebook: Exterminii, Birger Nicklasson och på Instagram kan man följa @nicklassonbirger för mer information.

Återuppbyggnaden

Återuppbyggnaden
Serie Exterminii - Den totala pandemin
Författare
Förlag BoD
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor477
Vikt760 gr
Utgiven2021-02-08
SABHc
ISBN 9789180072540
De 30 40% som överlevt pandemin, kämpar nu för att bygga upp ett fungerande
samhälle igen. De grupper som redan före pandemin levde utanför samhället,
men av det, fortsätter att försöka ta för sig av det som inte är deras och detta
problem måste nu åtgärdas. En gång för alla.

Ensamma övergivna barn, många bara ett par år gamla, går en osäker framtid
till mötes då vuxna runt dom dör. Hot och våld tvingar många att plocka fram
Sidor hos sig själva som de inte ens visste att de hade, för att överleva och för
att rädda andra.

Terror

Terror
Serie Exterminii - Den totala pandemin
Författare
Förlag BoD
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor499
Vikt790 gr
Utgiven2021-06-17
SABHc
ISBN 9789180271950
De knappt tre miljoner som fortfarande klamrar sig fast vid livet här i Sverige har fått kämpa under några månader för att behålla kontrollen över sina liv och framtid. Men det är långt ifrån över ännu. Stockholm med omnejd drabbas av en mycket välorganiserad terrororganisation som har som mål att ta över landet och skapa ett kalifat.
Södra halvan av Sverige drabbas av ett oväder bortom allt förstånd. Jenny och de andra på segelbåten Berlin II möter så väl naturens ursinne som människors brutalitet på färden över Atlanten och Lisa får åter ta till våld för att freda sig och barnen. Några är fast beslutna, hon ska dö.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se