Populära feelgood-författaren Jenny Clevström. Foto: Pressbild.

Trädgården och skrivandets läkande kraft fick Jenny Clevström på fötter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jenny Clevström, vars bok Tistlar i handelsträdgården nyss släppts, berättar om varför naturen är en bra spegel för relationer och tipsar om tre feelgoodingar.

Oönskad växtlighet sätter hinder i vägen för Pommie och Frank i Jenny Clevströms senaste bok Tistlar i handelsträdgården som släpptes i januari. Boken är en uppföljare till debuten Kirskålsgrannar som kom ut 2021.


ANNONS


Pommie och Frank som till slut blev ett par i Kirskålsgrannar fastnar nu för en nedgången gård på Österlen, en gammal handelsträdgård. Trots skånskt vinterväder går den inte att motstå, Pommie lämnar sin älskade trädgård och paret får en hektisk tid med att ställa i ordning allt. Men någonting är inte riktigt rätt, vilket Pommies skeptiska följeslagare, katten Fritiof Andersson, försöker göra dem uppmärksammade på. Vinter går mot vår och nya oväntade situationer stundar.

Trädgård som tema i en feelgood-bok kan tyckas självklart, bland rosor, regn och spirande grönska kan många relationer och känslor blomma ut, men Jenny Clevström känner inte till några andra feelgood-böcker i trädgårdsmiljö.

– Men det var inte planerat, jag tänkte inte ut det alls. Den första delen började jag skriva 2018 när jag fick de första symtomen på en utmattning. Det som alltid har fått mig att må bättre är att skriva. Det var vår, vi hade en ny trädgård och trädgården är också något jag mår väldigt bra av. I maj exploderade all växtlighet i trädgården och när jag väl skrev såg jag framför mig att det utspelade sig där, säger Jenny Clevström.

Att det var feelgood hon skrev tänkte hon inte heller på, bara att det skulle vara något enkelt som en utmattad hjärna kunde klara av. Både skrivandet och trädgården var avgörande för tillfrisknandet.

ANNONS

– Mitt undermedvetna jobbar väldigt bra. Att skriva var en jätteviktig komponent, att öppna den kreativa ventilen. Vad gjorde jag med alla idéer förut? Jag har ingen aning.

Researchen till den första boken var enkel. Jenny, som har ett stort trädgårdsintresse, kunde bara öppna dörren och ta en titt i trädgården eftersom Pommies trädgård, den lilla världen där alla stora känslor ryms, är baserad på den egna tomten.

– Jag har lärt mig mycket själv också. Och jag trodde nog att jag skulle få mer bassning, som att ”den där plantan minsann inte blommar 14 april”, men jag har inte hört något sådant.

Till Tistlar i handelsträdgården har mer research krävts. Jenny Clevström har god koll på växter och på Österlen där hennes farföräldrar bodde, men driva handelsträdgård har hon inte gjort. Hon bor i Stockholm och arbetar vanligtvis med kommunikation. Just nu är hon författare på heltid för att skriva del tre som kommer i höst och har titeln Trubbel i musteriet.

– Det är superlyxigt att kunna skriva så, det är skönt att kunna fokusera. Att skriva bok på kvällar efter läggning och på helger, som jag gjorde innan, är riktigt jobbigt.

Feelgoodgenren har vuxit enormt de senaste åren och efter bagerier och bokhandlar var nya omgivningar väntade. Trubbel i musteriet får också en trädgårdsinramning, men vad som kommer efter det har Jenny inte riktigt klart för sig. Sedan den kreativa ventilen öppnades slåss idéerna om hennes uppmärksamhet.

– Vissa ska bli böcker, andra inte. Det jag älskar är berättandet. Jag får mycket inspiration av trädgården – det är rörelse, utveckling och står aldrig still. Allt som har liv i sig passar som metaforer till karaktärers utvecklingsresa och jag tror att jag alltid kommer att ha naturen som spegling i det jag skriver.


ANNONS


Jenny Clevströms tre tips på härliga feelgoodromaner:

Fem år senare av Rebecca Serle

Dannie Kohan är advokaten som gillar att räkna sig fram genom livet. Hon har femårsplanen klart utstakad för sig, men så får hon en glimt från sitt framtida jag som ändrar allt hon tänkt. Fem år senare är en gripande roman om vänskap och kärlek som överraskar på många plan.

Strandläsning av Emily Henry

Författarna och ungdomsrivalerna January Andrews och Augustus Everett har råkat bli sommargrannar, båda med skrivkramp. Men vad händer om de byter genre med varandra och han provar att skriva romance och hon den stora amerikanska romanen? En varm och romantisk bok om att våga tro på kärleken igen.

Efter regn av Lucy Dillon

Tara Hunter är terapeuten som ska läka Longhamptonbornas sår efter en katastrofal översvämning. Men Taras egen livssituation är komplicerad med en mamma som nyligen gått bort och en pappa som dyker upp efter många års frånvaro. En varm och humoristisk bok om att läka såren bakåt.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …