Akademibokhandeln skänker 16 000 böcker till svenska sjukhus

Utrensade pocketböcker får nytt liv på svenska sjukhus. Foto: Akademibokhandeln

För att minska svinnet skänker Akademibokhandeln under 2022 runt 16 000 gamla böcker, som annars skulle ha makulerats, till två stora svenska sjukhus.

I bokhandeln, precis som i andra butiker, finns det produkter som blivit för gamla, inaktuella eller skadade och som därför behöver makuleras och kasseras. Under flera år har Akademibokhandeln arbetat för att kunna skänka exempelvis böcker till välgörenhet istället för att kassera dem.

Under 2022 har flera sjukhus erbjudits att ta emot böcker, och en större central samordning mellan Akademibokhandelns butiker har inneburit att totalt 19 butiker kunnat samla ihop 16 000 pocketböcker som annars skulle kasserats. Böckerna skänks till Danderyds sjukhus i Stockholm och Skånes universitetssjukhus. Böckerna får därmed längre livslängd och kan sprida läsglädje till patienter, anhöriga och personal.

– Vi vill givetvis slänga så få produkter som möjligt. Skadade eller obrukbara produkter måste kasseras, men vi är väldigt glada över att hela böcker nu får nytt liv på sjukhusen. Våra butiker har gjort ett stort jobb i att hantera alla böcker. Vi är också mycket tacksamma över att Danderyds sjukhus och Skånes universitetssjukhus har möjlighet att ta emot böckerna och vi hoppas att de bidrar till läsglädje, säger Cecilia Oseroff, hållbarhetsansvarig på Bokusgruppen.

Varje butik inom Akademibokhandeln uppmuntras också att försöka skänka makulerade produkter till lokala välgörande ändamål.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.