Astrid Lindgren på sin 80-årsdag. Foto: Jacob Forsell

Idag är det 20 år sedan Astrid Lindgren dog

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På morgonen den 28 januari 2002 gick Astrid Lindgren bort. Men hon är ständigt aktuell trots att det har gått 20 år sedan den älskade författaren avled.

Den 28 januari 2002 avled Astrid Lindgren i sitt hem på Dalagatan 46 i Stockholm. När detta blev känt samlades människor i alla åldrar utanför porten för att lägga ner blommor, tända ljus eller bara stå tysta. Astrid Lindgren fick närmast en statsmannabegravning. Kistan fördes med häst och vagn genom Stockholm och längst bak gick en vit osadlad hingst. 


ANNONS


Begravningen hölls den 8 mars, på internationella kvinnodagen. Stockholms gator var fulla av hundratusentals människor som följde kistans färd mot Storkyrkan i Gamla stan. Till hennes minne instiftade Sveriges regering 2002 Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), världens näst största litteraturpris.

Trots de tjugo gångna årens stora förändringar inom samhälle, politik och inte minst medielandskapet är Astrid Lindgren fortfarande närvarande i den offentliga debatten. I de länder där hon var som allra mest känd – Norden, Tyskland, Holland, Polen, Ryssland – går det knappt en vecka utan en nyhetsartikel eller opinionsinlägg där paralleller dras till något av hennes uttalanden eller verk. Nya filmatiseringar såväl som nyläsningar av böckerna väcker känslor och hennes debattinlägg om djur, natur, kärnkraft, skattepolitik och mänskliga rättigheter citeras fortfarande, skriver Astrid Lindgren Aktiebolag som ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn.

För att förvalta inte bara det litterära arvet utan också Astrid Lindgrens humanistiska gärning har Astrid Lindgren Aktiebolag genom åren samarbetat med olika partner, nu senast med Rädda Barnen i kampanjen Pippi of Today till förmån för flickor på flykt. Nu ingår Astrid Lindgren AB och Rädda Barnen ett längre samarbetsavtal, med avsikten att via olika projekt och företagssamarbeten samla in pengar till Rädda Barnen.

– För oss på Rädda Barnen är detta ett samarbete som känns rätt i hela hjärtat. Astrid Lindgren var en sann barnrättskämpe, och hennes karaktärer betyder så mycket för så många barn – i Sverige och i världen. Och med detta som grund tror och hoppas vi kunna göra skillnad för ännu fler barn, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Kampen för alla barns rätt till trygghet och kärlek går igen i hela Astrid Lindgrens produktion. Hon är en person som människor fortfarande lyssnar till, trots att hon inte längre finns med oss. Det vill vi ta vara på och försöka göra gott på ett sätt som vi tror går i linje med vad hon själv hade önskat, säger Cilla Nergårdh, VD, Astrid Lindgren Aktiebolag.

Om Astrid Lindgrens engagemang för barns rättigheter

Genom Astrid Lindgrens hela gärning finns en orubblig och konsekvent linje: kampen för alla barns rätt till trygghet och kärlek. Denna hållning genomsyrar nära nog hela hennes produktion.

År 1978 tilldelades Astrid Lindgren den tyska bokhandelns fredspris. Sitt tacktal ”Aldrig våld!” formade hon till ett flammande och angeläget upprop mot våld och tyranni. Talet är lika aktuellt än idag, med sin raka beskrivning av ondskans mekanismer och vår starka längtan efter fred. Talet bidrog till att Sverige blev det första landet i världen som totalförbjöd barnaga 1979.

”Vi vill alla ha fred. Finns det då ingen möjlighet att vi kan förändra oss, innan det är för sent? Att vi kan lära oss ta avstånd från våld? Försöka bli en ny sorts människor, helt enkelt. Men hur skulle det gå till, och var skall vi i så fall börja? Jag tror att vi måste börja från grunden. Med barnen.” (Ur Aldrig våld!, 1978)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …