Idag är det 20 år sedan Astrid Lindgren dog

Astrid Lindgren på sin 80-årsdag. Foto: Jacob Forsell

På morgonen den 28 januari 2002 gick Astrid Lindgren bort. Men hon är ständigt aktuell trots att det har gått 20 år sedan den älskade författaren avled.

Den 28 januari 2002 avled Astrid Lindgren i sitt hem på Dalagatan 46 i Stockholm. När detta blev känt samlades människor i alla åldrar utanför porten för att lägga ner blommor, tända ljus eller bara stå tysta. Astrid Lindgren fick närmast en statsmannabegravning. Kistan fördes med häst och vagn genom Stockholm och längst bak gick en vit osadlad hingst. 

Begravningen hölls den 8 mars, på internationella kvinnodagen. Stockholms gator var fulla av hundratusentals människor som följde kistans färd mot Storkyrkan i Gamla stan. Till hennes minne instiftade Sveriges regering 2002 Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), världens näst största litteraturpris.

Trots de tjugo gångna årens stora förändringar inom samhälle, politik och inte minst medielandskapet är Astrid Lindgren fortfarande närvarande i den offentliga debatten. I de länder där hon var som allra mest känd – Norden, Tyskland, Holland, Polen, Ryssland – går det knappt en vecka utan en nyhetsartikel eller opinionsinlägg där paralleller dras till något av hennes uttalanden eller verk. Nya filmatiseringar såväl som nyläsningar av böckerna väcker känslor och hennes debattinlägg om djur, natur, kärnkraft, skattepolitik och mänskliga rättigheter citeras fortfarande, skriver Astrid Lindgren Aktiebolag som ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn.

För att förvalta inte bara det litterära arvet utan också Astrid Lindgrens humanistiska gärning har Astrid Lindgren Aktiebolag genom åren samarbetat med olika partner, nu senast med Rädda Barnen i kampanjen Pippi of Today till förmån för flickor på flykt. Nu ingår Astrid Lindgren AB och Rädda Barnen ett längre samarbetsavtal, med avsikten att via olika projekt och företagssamarbeten samla in pengar till Rädda Barnen.

– För oss på Rädda Barnen är detta ett samarbete som känns rätt i hela hjärtat. Astrid Lindgren var en sann barnrättskämpe, och hennes karaktärer betyder så mycket för så många barn – i Sverige och i världen. Och med detta som grund tror och hoppas vi kunna göra skillnad för ännu fler barn, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen, i ett pressmeddelande.

– Kampen för alla barns rätt till trygghet och kärlek går igen i hela Astrid Lindgrens produktion. Hon är en person som människor fortfarande lyssnar till, trots att hon inte längre finns med oss. Det vill vi ta vara på och försöka göra gott på ett sätt som vi tror går i linje med vad hon själv hade önskat, säger Cilla Nergårdh, VD, Astrid Lindgren Aktiebolag.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Om Astrid Lindgrens engagemang för barns rättigheter

Genom Astrid Lindgrens hela gärning finns en orubblig och konsekvent linje: kampen för alla barns rätt till trygghet och kärlek. Denna hållning genomsyrar nära nog hela hennes produktion.

År 1978 tilldelades Astrid Lindgren den tyska bokhandelns fredspris. Sitt tacktal ”Aldrig våld!” formade hon till ett flammande och angeläget upprop mot våld och tyranni. Talet är lika aktuellt än idag, med sin raka beskrivning av ondskans mekanismer och vår starka längtan efter fred. Talet bidrog till att Sverige blev det första landet i världen som totalförbjöd barnaga 1979.

”Vi vill alla ha fred. Finns det då ingen möjlighet att vi kan förändra oss, innan det är för sent? Att vi kan lära oss ta avstånd från våld? Försöka bli en ny sorts människor, helt enkelt. Men hur skulle det gå till, och var skall vi i så fall börja? Jag tror att vi måste börja från grunden. Med barnen.” (Ur Aldrig våld!, 1978)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL