fight club brad pitt
"Fight club" med Brad Pitt i en av huvudrollerna har fått ett nytt slut i Kina. Pressbild: 20th Century Fox.

Filmen ”Fight club” har fått snällt slut i Kina

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

”Fight club” har fått ett annorlunda slut på en kinesisk strömningstjänst. Nu rasar kinesiska tittare mot Tencent Video.

Varning: Första regeln i ”Fight club” – att inte prata om Fight club – bryts i den här artikeln. Den som vill sväva i ovisshet om hur filmen egentligen slutar bör heller inte läsa vidare.


ANNONS


The Guardian rapporterar nämligen att kinesiska strömningstjänsten Tencent Video har tagit sig vissa friheter med filmen från 1999.

Avslutar tidigare

I Fight club dödar filmens berättare, spelad av Edward Norton, sitt fantasifoster Tyler Durden, spelad av Brad Pitt. Sedan bevittnar han hur ett gäng byggnader exploderar i ett inferno som hans hans alter ego ligger bakom.

Tencent Video avslutar filmen efter det stora avslöjandet att Tyler Durden bara finns i berättarens fantasi och lägger en svart ruta med text över bilden, där man berättar fortsättningen på historien.

”Polisen lyckades snabbt lista ut hela planen och gripa alla brottslingar, vilket gjorde att bomben inte exploderade”. Man tillfogar också en motsägelsefull ordalydelse om att Tyler Durden efter rättegång spärrades in på mentalsjukhus.

ANNONS

Tittare protesterar

Det är oklart om det är strömningstjänsten eller filmens distributör som ligger bakom ändringarna. Kinesiska användare som är bekanta med filmen sedan tidigare protesterar i sociala medier mot den nya klippningen – samt de handgripliga ändringarna i historien.

”Det här är skandal. De har inte bara raderat scener ur filmen utan även ändrat intrigen”, skriver en användare.

– Det är vanligt att kinesiska tv-serier och filmer som innehåller våld censureras. Den här alternativa versionen av ”Fight club” ger makten till polisen och antyder ett idealiserat slut i linje med något kinesiska staten kan godkänna, säger How Wee Ng, doktor i kinesiska studier vid universitetet i Westminister till The Guardian.

Boktuggs fotnot: Filmen Fight Club bygger på en romanen med samma namn från 1996, skriven av författaren Chuck Palahniuk. Det finns två uppföljare till boken, båda i form av serieromaner: Fight Club 2 (Graphic Novel) och Fight Club 3 (Graphic Novel). Hans senaste roman heter The Invention of Sound (2020) och är inte utgiven på svenska ännu. Det finns däremot kultklassikern Fight Club (2006) och Gallring (2016).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.