Ett uppbrott kan vara smÀrtsamt, Àven om det Àr starten pÄ nya förhÄllanden. Foto: iStock.

💔 Breakups i bokbranschen – Boktuggs nyhetsbrev #365

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Dela pÄ linkedin
Dela pÄ email

Romance: Tittade tillbaka pĂ„ gĂ„rdagens rubriker för de branschnyheter som vi lagt upp pĂ„ Insider-delen av Boktugg. DĂ€r ligger nyheter som Ă€r mest intressanta för dem som jobbar i branschen och kanske inte lika mycket för vanliga lĂ€sare. Även om grĂ€nsen kan vara hĂ„rfin ibland.

Jag log för mig sjÀlv nÀr jag sÄg att alla tre rubrikerna innehöll samma ord. Kolla lÀngre ner i nyhetsbrevet sÄ fÄr du se. Det fanns en gemensam nÀmnare i dem.

Det blir faktiskt lite av ett romancetema pÄ dagens mejl. Men för att romance ska bli spÀnnande krÀvs det ocksÄ lite drama och intriger. Det behövs konflikter, som en manusutvecklare skulle sÀga.

En vÀn frÄgade om det Àr svÄrt att hitta pÄ nya vinklar för artiklar till Boktugg. Det kan jag intyga att det inte Àr. Varje dag fÄr vi över hundra mejl till redaktionen, varav minst hÀlften innehÄller embryot till en artikel. AlltsÄ fÄr vi framför allt sÄlla hÄrt för att hitta det bÀsta men Àven en lagom mix.

Hoppas du fÄr en skön helg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Aktuella erbjudanden (sponsrade lÀnkar)
Bokus: Pocketfrossa 2 för 99 kr
Adlibris: Skolstart – lĂ€ttlĂ€sta böcker för barn, just nu upp till 35 % rabatt!
Bestories.se: VĂ„rens alla boknyheter hittar du hos Bestories.
Akademibokhandeln: Som medlem i Akademibokhandelns VĂ€nner kan du varje mĂ„nad ta del av fina vĂ€npriser pĂ„ mĂ€ngder av böcker och andra varor.


Författaren Colleen Hoover. Foto: Chad Griffith.

DAGENS ETTA

CoHo (Colleen Hoover) har blivit en vĂ€rldsstjĂ€rna – nĂ€r kommer hennes genombrott i Sverige? 

Författaren Colleen Hoover kallas CoHo av sina mÄnga och hÀngivna fans. Men trots hennes inflytande pÄ sociala medier flyger hon under radarn. TvÄ av hennes drygt tjugo böcker finns pÄ svenska.

Tidningen Elle har gjort en lÄng intervju med romanceförfattaren Colleen Hoover. Det Àr en intressant karriÀr som skildras. Kanske en modern författarkarriÀr.

Hon debuterade 2012 med den egenutgivna romanen Slammed som hon publicerade via Amazons plattform utan nÄgra stora förhoppningar. Men den uppmÀrksammades av bokbloggare och började sÀlja. Till och med sÄ bra att den tog sig in pÄ en av New York Times Bestseller-listor. (De senaste tio Ären har hennes böcker legat pÄ NY Times-listorna totalt 120 veckor.)

Det berĂ€ttas att bara tvĂ„ författare har fler följare pĂ„ Goodreads genom tiderna: Stephen King och Bill Gates. En (!) av hennes böcker har en dedikerad Facebookgrupp för att diskutera boken – med över 25 000 medlemmar. TikTok-videor med hennes hashtag har visats över 441 miljoner gĂ„nger. Och sĂ„ vidare. Hennes Facebooksida har 596 000 följare, hennes Instagram har 670 000.

Hoover har sedan debuten skrivit flitigt, inte bara renodlad romance utan Àven thrillers och paranormal romance. I dagarna slÀpptes hennes 22:a bok, Reminders of Him (som gick upp pÄ förstaplatsen hos Amazon). FramgÄngarna har gjort att traditionella förlag fÄtt upp ögonen för henne. Elle skriver att hon just nu skriver pÄ tre böcker för tre olika förlag: Atria (imprint till Simon & Schuster), Grand Central Publishing (ingÄr i Hachette) och Montlake (ingÄr i Amazon Publishing).

– Jag tar bara beslut som gör mig mindre stressad. Ibland kĂ€nns det som att alla behöver nĂ„got frĂ„n mig, vilket Ă€r stressande sĂ„ jag vĂ€ljer att ge ut en bok sjĂ€lv [som egenutgivning] bara för att jag vill fĂ„ ut den och bli klar. Men ibland vill jag ha den dĂ€r hjĂ€lpen och det kĂ€nns mindre stressfyllt att gĂ„ till ett [traditionellt] förlag. Det finns ingen rytm eller orsak till mina beslut, sĂ€ger Colleen Hoover till Elle.

PÄ svenska har tvÄ titlar getts ut (hittills): Det slutar med oss och Förbannade kÀrlek, bÄda under 2018. De har senare slÀppts i pocket och det Àr framför allt dÀr och i digitala format som de sÄlt bra i Sverige. Sammanlagt har de sÄlt över 55 000 exemplar, varav nÀstan 16 000 exemplar bara under förra Äret.

Det Àr Lovereads (imprint till BonnierÀgda Bokförlaget Forum) som gett ut de bÄda böckerna. Kanske ser vi att TikTok-effekten börjar mÀrkas Àven i Sverige. Eller lÀser fansen helt enkelt böckerna direkt pÄ engelska? NÀr Akademibokhandeln pratade om vilka böcker som sÄlt bra i butik tack vare TikTok sÄ nÀmndes Colleen Hoover som en av författarna.

Är det dags för ett globalt fenomen att inta listorna Ă€ven i Sverige?



ANNONS



UPPSNAPPAT

đŸ§± NyTegelsten. Ken Follett Ă€r kĂ€nd för sina historiska romaner. Men i nya romanen, 900-sidiga tegelstenen Aldrig, vĂ€nder han blicken mot en framtid ingen vill uppleva – dĂ€r smĂ„ hĂ€ndelser leder till vad som kan bli ett tredje vĂ€rldskrig. ”Ju lĂ€ngre jag kom, desto mer kĂ€nde jag mig alltmer övertygad om att vi lever i en mycket farlig tid”, sĂ€ger Ken Follett i en intervju.

📙 Boktips. I sjĂ€lvhjĂ€lpsboken GlĂ€djefokus presenterar Camilla Alm handfasta metoder och tips som kan anvĂ€ndas i det dagliga livet för att höja sin frekvensnivĂ„. LĂ€s intervju.*

⌚ KlockBok. Lyssna pĂ„ ljudböcker utan mobil? Nu ger Storytel Ă€ven anvĂ€ndare med smartwatches med Wear OS möjlighet att lyssna pĂ„ ljudböcker med en ny klock-app.

🏆 DebutantPris. BorĂ„s Tidnings debutantpris har gĂ„tt ut med sina nomineringar för 2022. Bland förra Ă„rets debutantverk har man den hĂ€r gĂ„ngen sĂ„llat fyra lyriska böcker och en roman.

📗 Boktips. Romanen Och livet bara pĂ„gĂ„r av Ingela Wadbring handlar om en ovanlig tresamhet och utmaningen att dela sin partner med nĂ„gon annan.*

🔐 Exklusiv. Bookbeat inleder ett samarbete med influencern, youtubern och författaren TherĂ©se Lindgren. Förutom att vara ambassadör för tjĂ€nsten kommer hon att slĂ€ppa en ny ljudbok – exklusivt pĂ„ Bookbeat under 2022.

📚 Bokcirkel. PĂ„ tisdag den 25 januari tillkĂ€nnages Ă„rets Stockholm lĂ€ser-bok. Det sker via en livesĂ€ndning dĂ€r Melody Farshin lĂ€ser ur fjolĂ„rets bok. Blir det en klassiker eller en nyare bok som stockholmarna ska lĂ€sa 2022 
 ?

* sponsrade inlÀgg


KORSORD & QUIZ

đŸ§© Varje vecka lĂ€gger vi upp ett nytt Litteraturkryss och med ojĂ€mna mellanrum nya quizzar dĂ€r du kan testa dina kunskaper. För Insider- och Supporter Flex-prenumeranter.


VILSE I NYHETERNA

Ibland blir intressanta och lÀsvÀrda nyheter liggande för att vi inte hinner göra en rewrite. HÀr Àr ett uppsamlingsheat.

📓 SistaListan. Efter 40 Ă„r i förlagsbranschen har Annika Bladh bestĂ€mt sig. VĂ„rens lista (fem böcker) blir den sista. Hon har redan dragit ner pĂ„ antalet titlar de senaste Ă„ren. Förlaget Bladh by Bladh ska inte avvecklas, det blir en nedtrappning. (Svensk Bokhandel)

đŸ›‹ïž BackToOffice. HarperCollins och Bonnier Books UK vĂ€lkomnar sin personal tillbaka pĂ„ kontoret frĂ„n och med nĂ€sta vecka efter att myndigheterna lĂ€ttat pĂ„ restriktionerna. Åtminstone med tvĂ„-tre dagar pĂ„ plats pĂ„ kontoret. Flex-arbeta-hemifrĂ„n Ă€r hĂ€r för att stanna. (The Bookseller)

📉 RoyaltyRas. Det norska författarförbundet Ă€r sura pĂ„ förlagen och menar att de dumpar priset pĂ„ titlar nĂ€r fastpristiden gĂ„tt ut. Enligt DnF kan en bok sĂ€ttas ner frĂ„n 399 NOK (ja, böcker Ă€r dyra i Norge) till 99 NOK och samtidigt sĂ€nks royaltyn frĂ„n 15-20 % till 7,5 %. Förlagen hĂ„ller inte med utan menar att inga böcker reas utan författares godkĂ€nnande. (Bok365)

🎂 Födelsedagar. Publishers Weekly, den amerikanska branschtidningen, fyller 150 Ă„r. HĂ€r hemma kan Svensk Bokhandel sĂ€gas fira 170 Ă„r 2022, Ă€ven om den formellt bara hetat sĂ„ sedan 1952. AlltsĂ„ 70 Ă„r. Boktugg firar för övrigt Ă„tta Ă„r till sommaren ifall ni undrar. (Publishers Weekly)

🧛 CosyVampires. Brittiska agenter spĂ„r att berĂ€ttelser om ”lyckosökande” kommer att dominera bland nya manus 2022 samtidigt som cosy crime-trenden fortsĂ€tter. Och sĂ„ ser de förnyat intresse för historiska romaner och vampyrer (och kanske lite mer skrĂ€ck). En agent Ă€r nyfiken pĂ„ ifall vi fĂ„r se en Substack-succĂ© under Ă„ret. (The Bookseller)


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis. Uppskattar du oss, köp gĂ€rna stödprenumerationen Supporter Flex. Du bestĂ€mmer priset, frĂ„n 15 kr/mĂ„nad eller frĂ„n 150 kr/Ă„r.  
Det gĂ„r Ă€ven att swisha eller betala engĂ„ngsbelopp.


BREAK UPS

Tre rubriker frÄn Boktugg Insider igÄr.

Breakups och nya relationer i bokbranschen 

IgĂ„r presenterades tre nya relationer – eller tre breakups – i bokbranschen. LĂ„t oss göra som alla relationsexperter och analysera förhĂ„llandena.

Det var nĂ€r jag tittade pĂ„ gĂ„rdagens Insider-rubriker som det slog mig att ett ord Ă„terkom i alla tre: lĂ€mnar. Borde vi ha bytt ut det mot ”dumpar” i nĂ„gon av rubrikerna för variation och kanske mer dramatik?

SkĂ€mt Ă„sido. Precis som i kĂ€rleksrelationer finns det alltid (minst) tvĂ„ sidor av historien. Anledningar till att det tog slut. Men vi vore vĂ€l inga parterap… jag menar branschexperter, om vi inte analyserade de tre relationsförĂ€ndringarna.

  • Stefan Blom lĂ€mnar Storytel som blir ihop med Hans-Holger Albrecht. Det mest anmĂ€rkningsvĂ€rda hĂ€r Ă€r vĂ€l att Blom tog över posten som styrelseordförande i september (efter Rustan Panday) och bara sex mĂ„nader senare gör han slut. Var det för att lĂ€mna plats Ă„t Albrecht (som sa upp sig som VD för Deezer i maj 2021) eller hade han tröttnat och var mer sugen pĂ„ att prova marknaden? Oavsett har Albrecht en utmaning framför sig att vĂ€nda börskursen och fĂ„ investerare att tro pĂ„ att Storytel kan erövra vĂ€rlden. Och vad betyder det att Blom (med förflutet pĂ„ Spotify) ersĂ€tts av nĂ„gon med förflutet pĂ„ Deezer?
  • Bokusgruppen dumpar Förlagssystem och blir ihop med okĂ€nt Ă„keri medan deras böcker ersĂ€tts av stĂ€dprodukter.
    Det hĂ€r var nog veckans stora breakup. Bokusgruppen har hittat en bĂ€ttre/billigare (vi kan bara gissa) logistikpartner och lĂ€mnar dĂ€rför Förlagssystem som snabbt meddelade att de fĂ„tt in Hemfrid som ny kund. Det Ă€r ett mĂ€rkligt lĂ€ge för distributörer av böcker. Trots signaler om digitalisering (som ovan nĂ€mnda Storytels expansion) fortsĂ€tter det att sĂ€ljas mĂ€ngder av pappersböcker. Men lager Ă€r ute. Idag ska böcker omsĂ€ttas och inte samla damm. Rentav tryckas pĂ„ bestĂ€llning. AlltsĂ„ fĂ„r Förlagssystem hitta andra produkter som behöver lagerhĂ„llas. Vad innebĂ€r flytten i övrigt? Vad innebĂ€r det att de tvĂ„ stora ehandlarna nu ligger pĂ„ varsin sida om Speed i Rosersberg medan Förlagssystem och StjĂ€rndistribution i Falun hamnar lĂ€ngre bort frĂ„n Bokus och Akademibokhandelns nya kĂ€rleksp… förlĂ„t logistikpartner? Kommer fler förlag att flytta söderut? Vilket i sin tur leder till att Förlagssystem och StjĂ€rndistribution slĂ„r sina pĂ„sar ihop?
  • Matapotekarna dumpar Bonniers och inleder en affĂ€r med The Book Affair.
    Det Ă€r vĂ€l det minst uppseendevĂ€ckande uppbrottet av de tre egentligen. Författare byter förlag hela tiden. SkĂ€len kan vara mĂ„nga: fĂ„r för lite uppmĂ€rksamhet, redaktör eller förlĂ€ggare byter förlag och författare följer efter eller tycker det Ă€r ett bra tillfĂ€lle att hitta en ny partner. Ibland handlar det om ekonomi, lĂ€ttare att fĂ„ ett bĂ€ttre avtal hos ett annat förlag. Om vi ska se nĂ„got intressant i detta förlagsbyte sĂ„ Ă€r det att författare som bygger ett varumĂ€rke bortom sina böcker börjar se att förlagen mĂ„ste betala mer för detta. Och att de kanske tjĂ€nar allra bĂ€st genom att ge ut pĂ„ eget förlag – eller anlita ett förlag för att hjĂ€lpa dem med allt det praktiska. De allra flesta författare rör sig frĂ„n hybridförlag till traditionella förlag nĂ€r de etablerat sig. Det som lockar Ă€r kredd och förskott och möjlighet att jobba med stjĂ€rnförlĂ€ggare/redaktörer/PR-mĂ€nniskor samt att det underlĂ€ttar export. Kommer vi att se en flyttvĂ„g Ă„t andra hĂ„llet framöver? Det Ă„terstĂ„r att se.

Det var tre relationsanalyser. Vi hoppas att alla nu lever lyckliga tillsammans.

Breaking (!) news: HÀr Àr ett nytt förhÄllande: Bokdata blir majoritetsÀgare i Förlagsekonomi


Vill du ha Boktuggs nyhetsbrev direkt i din inbox? Prenumerera gratis.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❀ Tack för att du lĂ€ste Ă€nda hit. Hoppas att lĂ€supplevelsen var bra. Som du mĂ€rkte slapp du betalvĂ€gg. Mycket tack vare lĂ€sare som vĂ€ljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan Ă€r Supporter – tack!)

❀ Tack för att du lĂ€ste Ă€nda hit. Hoppas att lĂ€supplevelsen var bra. Som du mĂ€rkte slapp du betalvĂ€gg. Mycket tack vare lĂ€sare som vĂ€ljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan Ă€r Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

LÀr dig bokbranschen pÄ 5 minuter

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 8000 andra.