Salman Rushdie publicerar sin nya roman direkt på Substack

Salman Rushdie Substack
Salman Rushdies signupsida på Substack.

Har du hört talas om Substack? Salman Rushdie hade faktiskt gjort det redan innan de kontaktade hans agent för att be honom skriva åt dem. Nu ska han publicera sin nästa roman som följetong på Substack.

Substack är en plattform för nyhetsbrev. Man skulle kunna beskriva det som en hybrid mellan Mailchimp och WordPress, men betydligt enklare. Vem som helst ska kunna starta ett nyhetsbrev på några minuter och samtidigt får du en hemsida där varje nyhetsbrev publiceras som ett inlägg.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Men samtidigt är Substack lite som en Facebooksida, du kontrollerar inte domänen och ditt innehåll fullt ut även om du behåller copyrighten.

Den verkliga styrkan i Substack är dock att du kan ta betalt för ditt nyhetsbrev. Det finns en inbyggd betalfunktion. Lite som Patreon.

Sedan Substack lanserades 2017 har tjänsten attraherat en rad journalister som startat nyhetsbrev. I augusti 2021 hade Substack totalt 250 000 betalande prenumeranter (fördelat på gud vet hur många olika nyhetsbrev) och de tio största nyhetsbreven drog in 7 miljoner dollar tillsammans årligen.

Prenumeranter på Substack betalar från 5 dollar i månaden eller 30 dollar per år. Men den som driver nyhetsbrevet kan sätta vilka priser hen vill. De kan även låta alla eller utvalda nyhetsbrev vara gratis.

Boktugg hade exempelvis kunnat lägga sitt Analysbrev på Substack. 

Författare är högvilt för Substack

Så vad har detta med bokbranschen att göra? Jo, en del författare har upptäckt att Substack är ett alternativ till Patreon som är ett alternativ till Kickstarter som är ett alternativ till att förlita sig på förskott.

Substack erbjuder en återkommande månadsintäkt – om du får betalande prenumeranter i tillräcklig omfattning. Bland de mer kända tidiga användarna av Substack finns Patti Smith som drog igång i mars 2021.

Men på senare tid har Substack mer aktivt sökt sig till författare. Kända författare med erbjudanden om … förskott eller garantipengar för att starta eller flytta sitt nyhetsbrev till Substack.

Jag (Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren) startade ett nyhetsbrev i somras, under namnet Indieförfattaren som kompletteras av en följetong. Nyhetsbrevet är gratis att prenumerera på, följetongsavsnitten kostar pengar. Men istället för Patreon eller Substack satte jag upp det med plattformen Memberful (ägs av Patreon numera) som Boktugg använt för Insider-prenumerationerna i kombination med WordPress och Mailchimp.

En anledning är att Substack tar 10 % av intäkten. Vilket kanske inte spelar så stor roll om du har låga månadsintäkter, men även leder till att en del riktigt stora skribenter väljer att flytta sitt nyhetsbrev från Substack när de börjar dra in hundratusentals kronor. 

Tillbaka till följetongen

Den senaste i raden av författare att värvas till Substack är alltså ingen mindre än Salman Rushdie. Han kommer att publicera sitt nästa skönlitterära verk (en kortroman) som följetong på Substack. Dessutom startar han ett nyhetsbrev där han kommer att publicera noveller, litterärt skvaller och filmer (Rushdie var nära att bli filmkritiker på The New Yorker en gång i tiden).

Hans kortroman med titeln The Seventh Wave har också en filmkoppling. Den handlar om en filmregissör och en skådespelare/musa skriven in the style of New Wave cinema, with “disjunctions and crash cuts and gangsters”. Den har kortats från 60 000 ord till 35 000 ord.I en intervju med The Guardian kallar Rushdie det för ett digitalt experiment i att publicera fiction i form av en följetong. Kortromanen ska publiceras med ett avsnitt i veckan under ungefär ett års tid. Han påpekar att det var så det brukade publiceras en gång i tiden.

Klassiska exempel på verk som ursprungligen publicerades i följetongsform inkluderar Charles Dickens The Pickwick PapersMadame Bovary av Gustave Flaubert, War and Peace (Tolstoy) och Heart of Darkness (Joseph Conrad). Rushdie refererar även till Samuel Richardson som publicerade sin roman Clarissa som följetong redan 1748.

Inspirerad av israelisk författare

Rushdie säger att han inte vill använda Substack som en politisk plattform, även om han påpekar att händelser (exempelvis Afghanistan) kan tvinga honom att säga någonting. Men tyngdpunkten för hans Substackskrivande ska vara litteraturen.

Förebilden för honom är faktiskt den israeliska författaren Etgar Keret.

– Jag har tittat på [Kerets] Substack och det är så fyndigt och underhållande, och det är tydligt att han har riktigt roligt när han gör det. Jag tänkte “kanske kan jag göra det”, säger Salman Rushdie till The Guardian.

Salman’s Sea of Stories är namnet. Ingen som vågade föreslå The Substack Verses?

Fotnot: Den senaste romanen på svenska av Salman Rushdie är Quichotte som kom ut i oktober 2020.

Fotnot 2: Denna artikel är hämtad från Boktuggs nyhetsbrev #329 som skickades ut i fredags. Missa inte nästa nyhetsbrev (alla texter publiceras inte på webben).

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.