Ett flertal böcker har fått ett uppsving hos unga läsare tack vare TikTok. Foto: Istock

Boktips på TikTok ger ökad försäljning hos Akademibokhandeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Akademibokhandeln ser en försäljningsökning av ett antal böcker kopplade till #BookTok, virala boktips på sociala medie-plattformen TikTok.

Tack vare BookTok har Akademibokhandeln sett en ökning bland försäljningen av ett antal titlar inom de engelska kategorierna Fiction/Classics och Young adult. Bland annat Akademibokhandelns flaggskeppsbutik på Mäster Samuelsgatan i Stockholm vittnar om att ungdomar återvänt till butiken. Även på akademibokhandeln.se noteras samma trend.

Bland böcker med ökad efterfrågan tack vare BookTok nämner Akademibokhandeln bland annat Madeline Millers böcker The Song Of Achilles och CirceCasey McQuiston – Red, White & Royal Blue, Colleen Hoover – It Ends With Us, E.Lockhart – We Were Liars, Adam Silvera – They Both Die At The End, Taylor Jenkins Reid – The Seven Husbands of Evelyn Hugo, V.ESchwab – The Invisible Life Of Addie LaRue samt flera YA-författarskap som Sarah J Maas och Leigh Bardugo.

Några av titlarna är nyare, medan exempelvis The Song of Achilles gavs ut redan 2012.

Flera av böckerna är översatta till svenska, däribland Rött, vitt och kungligt blått och Kirke. Men enligt Anna Austin, Kategorichef Böcker på Akademibokhandeln & Bokus, är det främst de engelska originaltitlarna som har fått ökad efterfrågan.

Kan ni se en generell trend att unga läser mer på originalspråk? 
– Aningen oklart om vi kan tala om en generell trend men eftersom det är de engelska utgåvorna som främst lyfts i BookTok så är det naturligt dessa som nu snurrar mest i detta sammanhang, säger Anna.

Kommer ni att ta in fler engelska YA-titlar framöver för att möta efterfrågan? 
– Vi jobbar hela tiden med att vässa vårt sortiment för att ha ett så attraktivt och aktuellt kunderbjudande som möjligt. Vissa YA-tunga butiker som Mäster Samuelsgatan har redan börjat bredda detta sortiment, säger Anna Austin.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »