Denna artikel sponsras av författare/förlag

Marianne Jönsson skriver om högkänslighet som en gåva och superkraft

Marianne Jönsson har skrivit en bok om att vara sensitivt begåvad. Foto: Privat

Boken Att se med hjärtat av Marianne Jönsson handlar om författarens egna erfarenheter och lärande av att vara introvert högkänslig i en överväldigande värld.

För coachen Marianne Jönsson tog det många år att förstå sin känslighet långt innan begreppet högkänslighet fanns. Dagen när hon läste om personlighetsdraget föll alla bitar på plats. 

– Jag har alltid, så länge jag kan minnas, varit känslig. Det är lätt för mig att känna in andras sinnesstämningar och läsa av det subtila runt omkring mig. Samtidigt har det varit svårt för mig att sätta fingret på min känslighet och mina upplevelser att vara så känslig. När jag läste om begreppet högkänslighet föll allting på plats. 

Marianne snubblade över en artikel som beskrev Elaine N. Arons forskning om högkänslighet (på engelska highly sensitive person, HSP) och egna erfarenheter av sensitiv begåvning. Artikeln avslutades med ett självtest, ”Är du högkänslig?”, ett test som bekräftade Mariannes känslighet. Detta självtest finns även med i hennes bok Att se med hjärtat.

– Min personliga utvecklingsresa påbörjades med intentionen att förvalta denna gåva på bästa sätt. Att gå från trött och utmanad till att se högkänsligheten som en gåva. Jag önskar att jag i unga år hade fått vetskapen om högkänslighet som ett personlighetsdrag och fått tillgång till verktyg och förhållningssätt, som hade underlättat min väg. 

Hur hade det hjälpt dig tidigare i livet om du känt till det du vet nu om högkänslighet?
– Då hade jag varit snällare och mer varsam med mig själv. Vågat stanna upp och lyssna på mig själv, tagit tid för vila och återhämtning, släppt mitt behov av att ta ansvar för allt och alla. En fråga jag bär med mig idag är: ”Vad behöver jag just nu?” Att stanna upp och lyssna inåt. Vad är viktigt för mig just nu? Att vara en sund egoist!

Marianne påpekar att vara högkänslig inte är en diagnos, utan ett personlighetsdrag som är medfött. Uppskattningar visar att en av fem av alla människor kan beskrivas som högkänslig, med en jämn fördelning mellan män och kvinnor. Det medfödda personlighetsdraget innebär ett djupare sätt att bearbeta tankar och känslor, större empati, större tendens att bli överstimulerad samt en högre känslighet för detaljer och stimuli.

– Min känslighet är både en gåva och en utmaning. Gåvan jag uppskattar är att vara intuitiv, kreativ, nyfiken, självständig, en lätthet att se sammanhang i ett större perspektiv, nyfikenhet att lära mer. Empatisk och inkännande, ett stort antal högkänsliga har en profession att hjälpa och vårda. Utmaningen är att lyssna inåt och prioritera mina behov, annars finns en risk att köra slut på mig själv, att prioritera bort egen tid för vila och återhämtning.  

Boken Att se med hjärtat vänder sig till dig som är högkänslig, till dig om anar att du har detta personlighetsdrag eller dig som har högkänsliga personer i din omgivning. Genom boken vill Marianne bidra till högkänsliga med verktyg, övningar och reflektionsfrågor för att underlätta det dagliga livet. Med rätt verktyg är det möjligt att förstå vilken gåva högkänsliga och sensitivt begåvade har.

– I boken har jag samlat det jag själv saknade. Se det som en nyckel till att se din högkänslighet som en gåva och superkraft, säger Marianne.

Hon vill uppmuntra sina läsare att använda boken och låta den vara levande. 

– Läs det du behöver i stunden. Utforska övningarna. Våga skriv i boken och fyll den med dina tankar, insikter, reflektioner, idéer. Låt dig inspireras.

Upplever du att det finns kunskap om högkänslighet i samhället i stort?
– De som är medvetna om sin högkänslighet letar efter den kunskap och inspiration de behöver och utforskar verktyg att hantera sin känslighet. För dem som är omedvetna om sin känslighet kan det vara en utmaning att hantera utmaningar i livet. Att bli vän med sin känslighet, att förstå sin känslighet och finna en acceptans att vara högkänslig. Det är en resa som inte är självklar för alla.

Tror du att det finns många högkänsliga som ännu inte har förstått det och vad det innebär?
– Ja, det tror jag. Vi har nu levt med hotet från ett virus i snart två år. En verklighet som utmanar, ställer saker på sin spets och jag har en känsla av att många har upptäckt en känsligare sida hos sig själva än tidigare. Vi har fått mer utrymme att reflektera över livet och ställa de existentiella frågorna. Vad vill jag mer få ut av livet? Väljer jag det som är viktigt för mig? Vad är viktigt på riktigt?

– Vi lever i ett samhälle som belönar ett extrovert beteende, vi överöses med information och mediabrus, sociala medier upptar en stor del av vår tid och många har lärt sig detta beteende för att passa in, men är ledsna inombords för att inte få visa sitt autentiska jag i alla sammanhang. Det kostar energi att försöka passa in i en mall som inte passar alla, säger Marianne.

Om författaren

Marianne Jönsson arbetar som professionell coach, mentorcoach och utbildare. Hon skriver om högkänslighet utifrån sina egna erfarenheter och lärande i en värld som stundtals kan upplevas överväldigande för någon med högkänsligt personlighetsdrag. En av tio författare till Tips från coachen 2. Led dig själv och nu aktuell som författare till Att se med hjärtat. Boken säljs signerad via hemsidan www.attsemedhjartat.com

Att se med hjärtat : en verktygslåda till dig som är högkänslig och sensitivt begåvad

Att se med hjärtat : en verktygslåda till dig som är högkänslig och sensitivt begåvad
Författare
Förlag Mindboozt Publications
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor112
Vikt174 gr
Utgiven2021-10-24
SABDokb
ISBN 9789198630688
Välkommen hem till dig själv!
Detta är en bok för dig som är högkänslig, för dig som anar att du
har detta personlighetsdrag och även för dig som har personer i
din omgivning begåvade med detta personlighetsdrag. Med rätt
verktyg är det möjligt att förstå vilken gåva vi högkänsliga och
sensitivt begåvade har.

Tänk om den här boken kan få vara en nyckel till att se
högkänsligheten som en gåva och superkraft. Använd boken
och låt den vara levande. Läs det du behöver i stunden. Utforska
övningarna. Våga skriv i boken och fyll den med dina tankar,
insikter, reflektioner, idéer. Låt dig inspireras.

Min önskan är att du ska få med dig
* Förmåga att möta livet med lätthet och glädje
* Trygghet att klara av det du vill
* Hitta ditt unika uttryckssätt
* Tillgång till din kreativitet
* Tillgång till ditt inre och yttre ledarskap
* Framgång i ditt personliga ledarskap, som främjar din hälsa
i sin helhet
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se