Pablo Neruda var Chiles ambassadör i Frankrike när han fick Nobelpriset i litteratur 1971. Foto: Laurent Rebours/AP.

Pablo Neruda fick Nobelpris 1971 trots ”hymner till Stalin”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Lars Gyllensten och Arthur Lundkvist var de som livligast förordade att Pablo Neruda skulle få Nobelpriset i litteratur 1971. Det visar Svenska Dagbladets genomgång av Svenska Akademiens underlag som nu blivit offentligt.

Det var dock med viss tvekan som en majoritet av ledamöterna i Nobelkommittén ställde sig bakom valet av den chilenska poeten Pablo Neruda som hade varit på förslag redan 1956. På den så kallade ”korta listan” fanns även WH Auden, André Malraux, Eugenio Montale och Patrick White, varav de två senare skulle få Nobelpriset 1973 respektive 1975.

Men 1971 gick det till Neruda, trots att Nobelkommitténs ordförande Karl Ragnar Gierow i stället förordat WH Auden – den författare som under hela 1960-talets i sista stund hade valts bort i Nobelprisdiskussionerna, konstaterar Svenska Dagbladets Kaj Schueler.

Ännu mer kritiska till Neruda var ledamöterna Eyvind Johnson och Anders Österling. När Neruda redan 1963 hade varit ett av de hetaste namnen hade Anders Österling ifrågasatt om den ”allt dominerande kommunistiska tendensen” i Nerudas diktning var förenlig med Nobelprisets syfte. Som exempel tog han Nerudas ”hymner till Stalin”. Österling hade svårt att få ihop dessa med skrivningen om ”ideal riktning” i Nobels testamente, och samma invändning hade han även 1971.

En ivrig förespråkare av Neruda var dock Knut Ahnlund som ännu inte hade valts in i Akademien men som hade blivit tillfrågad i egenskap av expert på spanskspråkig litteratur.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.