När allt kändes tungt i barndomen var det böckerna Victoria Everbrand sökte sig till. "De har alltid varit mina bästa kompisar", säger hon. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Victoria Everbrand debuterar med roman om totalt utanförskap

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I en sliten svensk fabriksort försöker Ozzie hitta sin plats – trots att hela staden har dömt ut hans familj. Victoria Everbrand är väl bekant med utanförskapet i debutromanen ”Härifrån”. Det var det som fick henne att börja skriva.

Under åttiotalet var Victoria Everbrand en socialt tafatt nioåring med rund mage, illrött hår och glasögon större än hennes eget ansikte. Det är i alla fall så hon minns sig själv från uppväxten på Lidingö i Stockholm.


ANNONS


– På den platsen där jag växte upp handlade mycket om yta och status och jag hade tidigt en känsla att jag inte var som man borde, ett av de utåtriktade barnen som var så där ”enkelt”. Jag var alltid lite ”konstig”, säger hon.

Känslan av att stå vid sidan om var en av drivkrafterna till att hon började skriva. Och nu, vid 42 års ålder debuterar Victoria Everbrand med romanen ”Härifrån” om Ozzie, en femtonårig kille som bor med sin mormor i den lilla orten Vresta. Där lever han i fattigdom och ett nästan totalt utanförskap – hans familj är brännmärkt efter att hans mamma körde ihjäl två unga pojkar som hörde till ortens mäktigaste familj.

ANNONS

– Ozzie ligger mig närmast om hjärtat i boken. Det är det där att känna att omgivningen bara ser en liten bit av en, och så fastnar man i den rollen. Men själv vet man att man är så mycket mer.

Ensam och utsatt

I Vresta har fabriken lagt ner och Ozzie längtar ständigt bort från det tröstlösa livet i den förfallna orten. Själv bor Victoria Everbrand i Göteborg, dit hon flyttade som vuxen. Hon har aldrig levt i en sådan småstad som hon nu skildrar.

– Men när man åker genom Sverige har jag alltid tänkt på de orterna som ser så sorgliga ut, och undrat hur de var i sina glansdagar. Jag tror det är känslan av ensamhet och ödslighet som väcker något i mig, säger hon.

Ozzies mamma har flytt fältet och ortens invånare fryser ut honom och hans mormor. Det började redan när hans morfar hävdade att arbetet på fabriken – ortens levebröd – gjorde honom lungsjuk. Den enda som verkar bry sig är grannen, Wiik, en före detta proffsfotbollsspelare på dekis.

Men även om Wiik ger Ozzie mat utsätter han honom också för sexuella övergrepp. Nyanserna i skildringen av honom har varit viktiga för Victoria Everbrand, som retar sig på litteratur där förövarna bara framställs som monster.

– Det är sällan så enkelt. Wiik bryr sig genuint om Ozzie, och vill honom inget illa även om han gör honom väldigt illa. Ozzie bryr sig om Wiik också, och det är det som gör det så svårt att bryta sig loss, säger Victoria Everbrand och pratar om att sådana förövare ofta är bra på att hitta de utsatta barnen.

”Knäpptyst weirdo”

Victoria Everlund återkommer överhuvud taget ofta till tonårstiden i sitt skrivande. Tiden då man är stor nog för ansvar och plikter men samtidigt låst i sin roll, sin familj och sin plats. Så är det för storstadstjejen Hanna, som kommer till Vresta i jakt på en pappa som försvann i hennes barndom. Hon och Ozzie finner varandra, men det är vänskap och inte kärlek som förenar dem.

Vissa har frågat om Victoria Everbrand är som Hanna. Men det är tvärtom.


ANNONS


– Hanna är kanske sådan som jag önskar att jag hade varit, hon är orädd och ställer frågor och säger ifrån. Det var jag själv väldigt dålig på.

Nio år gammal åkte Victoria Everbrand på scoutläger i Stockholms skärgård. Vid en avslutande ceremoni skulle alla få ett personligt diplom som sammanfattade deras insats. Hon hade aldrig förut fått beröm offentligt och var förväntansfull – vad hade de sett i henne? Ögonblicket kändes avgörande i hennes nioåriga liv, när ledarna förkunnade: ”Victoria ‒ lägrets minst frågvisa!”. Hon har skrivit om stunden:

”Blodet skjuter upp i kinderna. Publiken skrattar och ledarna utbyter roade blickar, tycker väl att de har kommit på en fiffig omskrivning för ’knäpptyst weirdo’.”

I dag hoppas Victoria Everbrand att det finns en annan medvetenhet bland skolpersonal och fritidsledare. Själv blev hon mot alla odds fritidspedagog i en förskoleklass, och kallar det för ”världens roligaste jobb”.

– Jag försöker jobba utifrån att inte bara se dem som ropar högst.

En annan sida

När Victoria Everbrand hade det svårt med sin omgivning var det böckerna som gav henne tröst. Och när hon skriver vågar hon släppa fram en annan sida av sig själv, som hon tycker är ärligare och modigare. Att nu visa det hon har skrivit för världen känns utlämnande.

– Men det känns också spännande och skönt att släppa fram den sidan. Jag är redo, jag har övat länge och nu är det dags.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Victoria Everbrand

Född: 1979

Bor: Göteborg

Familj: Man och tre barn, 11, 14 och 16 år.

Aktuell: Med debutromanen Härifrån som kommer i mars.

Läser gärna: ”Jag läser väldigt blandat men gillar mörka dramer. Sedan tycker jag mycket om Helena von Zweigbergk, hon skriver så fantastiska dialoger. Och så gillar jag Kerstin Ekman, hon är så bra på att skapa stämningar och undertoner. Jag inspireras mycket av låttexter också, det är så skickliga författare som kan skriva en hel roman på ett par verser och en refräng.”

Om böckerna i barndomen: ”Jag kommer från ett hem där det alltid fanns mycket böcker. Mamma har alltid läst väldigt mycket och jag var fascinerad av de stora bokhyllorna. Det var alltid viktigt för henne att läsa innan vi somnade och vi fick alltid böcker i julklapp. Böckerna har varit det konstanta i min uppväxt. Mycket annat hände som satte sina spår men böckerna var min trygghet.”

Skriver på: ”Jag har alltid några manus på gång. Förut tänkte jag inte att det skulle bli en fortsättning på ’Härifrån’. Men nu har jag faktiskt börjat skriva på en berättelse som utspelas 1,5 år senare. Jag utforskar en annan sida av Vresta.”

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL