Mördaren i Denver var författare – beskrev morden i flera böcker före dådet

Sörjande samlas utanför en tatueringstudio i Denver, en av flera platser som attackerades av en beväpnad man under tisdagen. Foto: David Zalubowski/AP/TT.

Måndagens mord i amerikanska Denver, då fem personer under kort tid sköts ihjäl på flera olika platser, har skakat folk i staden. I flera självpublicerade böcker som lagts upp online har den misstänkte mördaren skrivit om flera av morden i detalj – före de ägde rum.

Sammanlagt fem personer dödades i Denver i måndags.

Ytterligare två personer, bland dem en polis, skadades av den misstänkte skytten, en 47-årig man vid namn Lyndon James McLeod.

Till historien hör att McLeod själv publicerat flera romaner online under pseudonym. I en av böckerna dödar huvudrollsinnehavaren, som likt den misstänkte mördaren heter Lyndon, en kvinna som äger en tatueringsstudio. En kvinna med samma namn som i boken dödades i sin tatueringsstudio i måndags, där McLeod misstänks ha öppnat eld mot flera personer. Ytterligare en kvinna dog i skjutningen.

Därefter gick den misstänkte skytten till en bostad vid Cheesman Park och dödade en man på ett sätt som är nästintill identiskt med händelseförloppet i en annan av McLeods böcker. Den skjutne mannen hade även han samma namn som offret i boken.

Böckerna utgör nu en stor del av polisens utredning av händelsen.

Lyndon James McLeod ska ha haft en relation till flera av offren och enligt Denvers polischef, Paul Pazen, var han på polisens radar redan 2020. Vad han utreddes för då har inte tillkännagivits.

McLeod, som ska ha drivit en tatueringsstudio utan att själv ha licens för att tatuera, åkte även till en annan tatueringsstudio i Denver där han dödade en 38-årig man.

Den sista skottlossningen skedde på ett hotell som McLeod haft någon form av dispyt med tidigare. Den 28-åriga hotellreceptionisten där blev McLeods sista offer. En polis hade vid det laget hunnit ikapp honom. Hon blev skjuten i magen – men överlevde och sköt ihjäl McLeod.

Text: Sophie Tanha/TT

Boktuggs fotnot: McLeod använde namnet Roman McClay som pseudonym för sina böcker. Han hade flera olika författarsidor, bland annat på Goodreads (som efter morden raderat denna). Såvitt vi kan se har hans tre böcker (utgivna 2018-2020) plockats bort av de stora återförsäljarna av eböcker.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.